Zygmunt Bauman sosyolojisinde yabancı kavramı
The concept of foreign in Zygmunt Bauman's sociology
- Tez No: 328779
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT ÖZBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yabancı, Yabancılık, Kaos-Düzen, İçerideki-Dışarıdaki, Modernlik, Müphemlik, Rasyonellik, Postmodernlik, Foreigner, ailenage, chaos-order, insiders-outsiders, modernity, ambivalance, rationality, postmodernity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada güncelliği olan ve güncelliğini koruyan kimi konuları ve kavramları dönemler üzerinde bireysel kimliklerin birer yansıması kabul ederek, toplumsal yapıya uydurmaya çalıştık. Bu şekilde, toplumsal yapıya uyan bu gündelik söylemlerde içeride ve dışarıda olanı burada ele aldığımız biçimde `yabancı' metaforuna sığdırmaya ve buradan tanımlamaya gayret ettik. Bunu Bauman'ın modernite açıklamaları ve eleştirilerinde gördüğümüz üzere direkt bir tanım çabası yerine açıklamaların üzerine yansımış veya yansıtılması mümkün söylemlerinde bulmaya gayret ettik. Onun hemen hemen bütün kitaplarında var olan bu çabalar -eleştirme, süzgeçten geçirme ve bir tanı koyma- birer zemine yerleştirilerek, bizim bakışımızı belirlemiştir. Buna dayanarak, bir yabancı kimlik ve algısı aşağıda ele alınmaktadır.Dönemsel ayrımlar üzerinde (dün-bugün-yarın) `yabancı', yukarıda ifade etmeye çalıştıklarımızla bir bütün olarak bu çalışmada, bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Amacımız modern öncesi, modern dönem ve modern sonrası(postmodernite)nı yabancı kavramı etrafında analize tabi tutmaktır.Sonuç olarak bu çalışma, bir yabancının `hiçbir yerde sabit olmayan ve aynı zamanda her yerde kendine yaşam alanı bulan varlığı'nın, moderniteden postmoderniteye paradigma düzeyinde dönüşümünün anlaşılabilirliğini sorgulamıştır. Buna ek olarak, toplumsal düzen adı altında yapılan tanımlamalar üzerinde farklı ve ötekileşen yabancı, toplumların özellikle tarihsel dönemlerde kendini ve başkalarını sorgulama gereğini doğurmuştur. Amacımız yukarıda özetlemeye çalıştığımız bu çalışmada Bauman'dan yola çıkarak, yabancıyı anlama ve kavramaya yeni bir açıklama ve yorum getirme çabası olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to adapt actual subjects and those keeping up to their dates to communal structure, by accepting them as a reflection of individual identifications some subjects and concepts. In this respect, in these daily expressions compatible with communual structure, we tried to define those which are inside and outside as in the way we deal with here, and we tried to make it fit into `foreigner? metaphore. As is seen in Bauman?s modernity statements and criticism, instead of direct definition attempts, we try to find out on the expressions which are reflected or may be reflected on. These attempts existing in nearly all his books ?criticism,straining,diagnosis- have been settled on a place and this will determine our point of view. In this respect, a foreign identification and its perception have been taken on.In the study that we tried to express as a whole on periodic sections- yesterday, today, tomorrow, the foreigner is assessed. Our aim is to analyse pre-modernity, modern period and postmodernity around the foreign concept.In conclusion, the study investigated that transformation from modernity into postmodernity of the existence of a foreigner which isn?t fixed anywhere at the level of paradigm but can find a living place himself or herself everywhere was questioned.In addition to this, the necessity of questioning themselves or others existed diffferent and alienating foreign communities due to the definitions made under communual regulation, especially in historical periods.Our aim, in this study we tried to summary above, will be the attempt of bringing a new comment or explanation to the understanding or comprehending of the foreigner, setting out of Bauman.