Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi'nde (KAYTAM) yer alan 152 numaralı klasördeki belgelerin envanter özet ve değerlendirmesi
Inventory summary and evaluation of the documentaries in number 152 (KAYTAM) involved in History Research Centre in Kayseri and Surrounding
- Tez No: 328784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kaytam, Kayseri, II. Mehmet, Osmanlı, şehir, tarih, Kaytam, Kayseri, II. Mehmet, Ottoman, city, history
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bir yerleşim yeri olarak çok eski bir tarihe sahip olan Kayseri, Anadolu'nun orta kısımlarında yer alan coğrafi konumu, uygun iklim koşulları ve önemli yolların geçit noktasında bulunması sebebiyle tarih boyunca önemli merkezlerden birisi olmuştur. Bu özellikleri sebebiyle birçok devletin hâkimiyetine giren Kayseri, bazı devletlere başkentlik de yapmıştır. II. Mehmet zamanında Osmanlı hâkimiyetine alınan Kayseri, bu önemini Osmanlılar zamanında da korumuştur.Kayseri'nin şehir tarihi için Osmanlı döneminin ayrı bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Zira Kayseri'ye ait zengin bir arşiv, Osmanlılardan bize intikal etmiştir. İntikal eden bu arşiv kayıtlarının toplanıp tasnif edilmesinde Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi'nin (Kaytam) önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu kurumda yer alan zengin arşivlerden yola çıkılarak yapılacak çalışmaların Kayseri'nin tarihi ve kültürel mirasını daha iyi tanımaya yardımcı olacağı şüphesizdir.
Özet (Çeviri)
As a settlement place and having an old history, Kayseri is one of the most important centre due to being in at the arrival point of a number of important roads, suitable climate conditions and geopraphical situation involved in central Anatolia throughout history. Due to these features, living center the dominance of a number states, Kayseri became capital of some states. During the reign of Mehmet II under the dominance of Ottoman, Kayseri protected this importance during Ottoman reign.For city history of Kayseri, the reign of Ottoman has a special place and importance. Thus, a rich archieve belonging to Kayseri has been inherited from Ottoman reign. This inherited archieve has a great importance in classification and collection of the documentaries belonging to Kayseri and Surrounding History Research Centre (Kaytam). The studies which will be carried from the getting out the rich archieve in this organization will doubtless contribute to historical and cultural heritage of Kayseri and surruonding.