74 numaralı Mühimme Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1-117)
The transcription and evaluation of Muhimme register no 74 (1-117)
  1. Tez No: 328794
  2. Yazar: CİHAT TAŞKESENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Divân-ı Hümâyun, Mühimme Defterleri, III. Mehmed, Eşkıyalık, Divan-ı Hümayun, Mühimme Books, The Third Mehmed, Banditry
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli karar alma organı olan Divân-ı Hümâyun'da siyasi, askeri, içtimai, hukuki, iktisadi her türlü meseleler görüşülüp karara bağlanırdı. Alınan bu kararlar ise Divân-ı Hümâyun Defterleri adı verilen bir takım defterlere kaydedilirdi. Bu defterlerin en önemlisi Mühimme Defterleridir. Divânda alınan karar hükümlerinin birer suretlerinin kaydedildiği ve bir çeşit zabıt hüviyetinde olan bu defterler, muhtevaları itibarıyla pek çok araştırma sahasını ilgilendiren ve tutuldukları dönemle ilgili önemli bilgiler veren özelliğe sahiptirler.Transkripsiyonunu yaptığımız 74 Numaralı Mühimme Defteri Sultan III. Mehmed döneminin ilk yıllarına ait olup, bu dönemde meydana gelen olaylar hakkında dikkate değer bilgileri haizdir. Özellikle bu dönemde başlayan eşkıyalık olayları ve buna karşı alınan önlemlerle ilgili hükümlerin çokça yer aldığı defterde ayrıca askeri ve mali hükümlere de sıkça yer verilmiştir. Çalışmamızda defterin transkripsiyonunun yanı sıra defterin şekil ve muhtevasıyla ilgili kısa bir tahliline yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Divan-i Humayun which was the mos timportant decision-making body of the Ottoman Empire; any political, military, social, legal and economic issues were discussed and resolved. The decisions made were recorded in books a number of which were called Divan-i Humayun books. The most important of these boks are Mühimme books. These books which were saved by getting copies of each provisions of the decision taken by Divan-ı Hümayun and characterized as a kind of memorandum books have features that give important informations about the period they were held as of contents and concerning a lot of research area.Number 74 Mühimme book the transcription of which we made belongs to the early years of the third Sultan Mehmed period and it provides significant informations about the events that occurred during this period. Banditry incidents especially starting in this period and measures taken against these incidents are widely taken place in these books. Furthermore military and financial provisions are also frequently involved. In our study, in addition to the transcription of the book, a brief analysis about the shape and content of the book is also given.