Doğu ve batı sineması karşılaştırması: İran ve Hollywood sineması üzerinden
Comparison of east and west cinema: on İran and Hollywood cinema
- Tez No: 328816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, İran-Hollywood Sineması, Benzerlikler, Farklılıklar, Cinema, Iran-Hollywood Cinema, Differences, Similarities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Sinema genel olarak hem görsel hem de işitsel özelliklere sahip bir araç olarak tanımlanmaktadır. Sinemanın kendine has bir anlatım tarzı ve buna bağlı olarak da kendine has bir dili vardır. Sinema kendinden önce var olan tüm sanat dallarından yararlanarak yeni bir dil oluşturmuştur. Bu dil bilinenlerin aksine görsel bir dildir. Sinema, asıl anlatmak istediğini kelimelerle değil görüntülerle anlatma çabası içerisindedir.Bu tezde, Doğu ve Batı sinemasının karşılaştırması İran ve Hollywood sinemaları üzerinden ele alınarak, bu ülkelerin sinemayı ne amaçla ve nasıl kullandıkları, teknolojik imkanları, iki ülkenin toplumsal ve tarihsel gelişiminin sinemanın gelişimine etkileri, sinemanın iki ülke toplumunda nasıl karşılandığı araştırılmıştır. Ayrıca sinema akımlarının, İran ve Hollywood sinemasına etkilerinin ne olduğu ve bu akımlardan hangilerini etkin olarak kullandıkları belirlenmiştir. Toplumsal ve siyasal yapının sinemaya desteğinin ne boyutta olduğu ve sansür uygulamalarının nasıl yapıldığı anlatılmıştır. İki ülke sinemasında cinsiyet olgusunun sinemada ele alınış biçimini de değinilmiştir. Son olarak, İran ve Hollywood sinemalarından seçilen filmlerin belli başlıklar altında sinematografik incelemesi yapılmıştır. Film incelemeleri sonucu ulaşılan bulgularda İran ve Hollywood sinema sektörleri arasındaki farklılıklar ve benzerlikler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema is defined, in general, as a medium with both visual and auditory features. It has its own style and accordingly, has a language of its own. It has formed a language, making use of all the previous art branches. This language is a visual one as opposed to the known languages. It tries to convey its message not with words but scenes.The study has compared the east-west cinema with a focus on Iran and Hollywood cinemas. Research has been done on how and for what those countries use cinema, on their technological facilities, the effects of the social and historical advancement of both countries on the development of cinema and how cinema is treated in both countries. Moreover, the effects of cinema movements on Iran and Hollywood cinemas and which one of these movements is used effectively have also been established. To what extent the social and political structures support cinema and the way the censorship is practised has also been explained. The way the gender fact is treated in the cinema of both countries has also been discussed. Finally, the cinematographic examination of the movies has been carried out, which were selected from Iran and Hollywood cinemas. Differences and similarities between Iran and Hollywood cinema sectors have been revealed on the basis of the findings obtained from the investigation of the movies.