Terörizmin finansmanı suçu
Crime of the financing of terrorism
- Tez No: 328817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TEVFİK GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, terörizmin finansmanı, uluslararası hukuk, karşılaştırmalı hukuk, ulusal hukuk, Terrorism, financing of terrorism, international law, comparative law, national law
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu yüksek lisans tezinin konusunu terörizmin finansmanı suçu oluşturmaktadır. Terörizmin tüm insanlığın geleceğini tehdit eden uluslararası bir sorun olduğu düşünüldüğünde, terörizmin finansmanının önemi ve önlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Çünkü terörizmin arka planında para ve diğer mali kaynaklar olmadan ayakta kalması ve varlığını devam ettirmesi mümkün değildir. Bu nedenle özellikle son dönemlerde terörün finans kaynaklarına karşı mali ve hukuki mücadele büyük önem taşımaktadır. Ayrıca terörizmin finansmanı, uluslararası ve ulusal hukuk sistemlerinde başlı başına bir suç olarak kabul edilmekte ve failleri cezalandırılmaktadır.Bu yüksek lisans tezinin amacı, terörizmin finansmanı suçunu önleyici ve özellikle cezalandırıcı boyutlarıyla ele alarak incelemektir. Bu doğrultuda çalışmada öncelikle terörizmin finansmanı kavramı, benzer kavramlarla karşılaştırılmak ve ilişkilendirilmek suretiyle birinci bölüm altında açıklanmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü, suçun uluslararası hukuk metinlerindeki ve karşılaştırmalı hukukta bazı ülkelerin ulusal mevzuatındaki görünümü ile ilgilidir. Üçüncü bölümde ise Türk hukuk sisteminde terörizmin finansmanı suçu çeşitli ulusal mevzuat hükümleri bakımından incelenmektedir. Bu bölümde ayrıca suçun unsurları, nitelikli hali, yaptırımları, özel görünüş biçimleri, soruşturulması, kovuşturulması ve infazına yönelik açıklamalara yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this master thesis is the crime of the financing of terrorism. If it is considered that terrorism is an international problem that threatens the future of humanity, it emerges that the importance and the obligation of prevention of the financing of terrorism. Because it is not possible that the survive and the sustain of existence of the terrorism, without money and other financial resources in its background. For this reason, especially in recent years, financial and legal fight against the financial resources of terrorism is of great importance. In addition, the financing of terrorism is considered in international and national legal systems as a crime in itself and its perpetrators are punished.The purpose of this master thesis is to examine by addressing the crime of the financing of terrorism with preventive and in particular punitive aspects. In this direction, firstly the concept of the financing of terrorism is explained under the first part in the study, by to compared and to associated with the similar concepts. The second part of the study is concerned with the appearance of the crime in international law texts and the national legislation of some countries in comperative law. In the third part, crime of the financing of terrorism in Turkish legal system is examined with regard to the various provisions of the national legislation. Also in this section are given the explanations intended to elements, aggravated form, sanctions, special appearance formats, investigation, prosecution and the execution of the crime.