Erzurum ili âşıklarının kullandığı makam isimleriyle geleneksel Türk Halk Müziği makam isimlerinin karşılaştırılması
Comparison of tune names of traditinoal Turkish Folk Music with the tune used by public minstrel of Erzurum city
- Tez No: 328828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Makam, Âşıklık Geleneği, Geleneksel Türk Halk Müziği, Tune, Minstrel Tradition, Traditional Turkish Folk Music
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, Erzurum ili âşıklarının kullandığı makam isimleriyle geleneksel Türk halk müziği makam isimlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmış ve araştırma bünyesinde âşıklık geleneği temsilcileri olan âşıkların görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni kullanılmış, evreni Erzurumlu âşıklardan oluşturulmuş, yüz yüze görüşmeyi kabul eden Erzurumlu 11 âşıktan, makam sorusuna cevaplar aranmış; çözüm ve yorumunda ise betimsel yaklaşım esas alınmıştır. Araştırmada, âşıkların, âşıklık geleneğinde ezgileri isimlendirmeye yönelik kullandıkları makam isimlerinin 68 tane olduğu, Geleneksel Türk Halk Müziği?nde kullanılan makam isimleri ile karşılaştırıldığında ise hüseyni, segâh ve uşşak makam dizi isimlerine göre oluşturulan seyir altında incelenebildiği ve âşıkların kullandıkları makam isimleri ile Geleneksel Türk Halk Müziği?nde ki makam isimlerinin birbiriyle örtüşmediği saptanmış, elde edilen bulgular ışığında çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of comparison of tune names of traditionel Turkish folk music with the tune used by public minstrels of Erzurum city and in the study content, we tired to determine tune names used by public minstrel. İn the study, perception science of qualified research desigus orienting to sctuation detection was used, and eleven minstrels accepting face to face interwiew were ashed about the questions on the tunes of Erzurum city and descriptional approach was accepted in the solving and interpretation of the questions.İn the study, it was found out that tunes names used by minstrels for folk poetry tradition orienting to the naming of the melodies were 68 names, and when they were compared to traditional tunes names used in Turkish folk music, they were able to be examined under a pace formed according to tune names used by the minstrels, and that it was observed that the tunes names used by minstrels and those of Turkish folk music weren?t ovelapped, some solving suggestions under the ligt of the findings obtained have been brought forward.