Şaman kültüründeki kostüm anlayışı ve bu bağlamda Murathan Mungan'ın 'Geyikler Lanetler' adlı oyun karakterleri kostüm tasarımı
Shaman costume that the concept of culture and context Murathan Mungan's Geyikler Lanetler costume design of named text characters
  1. Tez No: 328827
  2. Yazar: RUHSAR BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜREYYA TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Sahne ve Görüntü Sanatları, Clothing Industry, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şamanizm, kostüm, Shamanism, costum
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Şamanizm, milattan önceki çağlardan günümüze yaşayan bir inançtır. Yapısında sihri ve mistik öğeleri taşır. Daha çok ruhlarla iletişimi ön plana alan şamanizmde gaye insanların işlerininin düzenli yol almasıdır. Şamanizmde, kişi tanrı- ruh iletişimi yapan kişi şamandır. Şaman aldığı eğitimin verdiği potansiyelle esrime tekniklerini kendisinde depolar. Şaman özelikle ayinler aracılığıyla ruhlarla temasa geçer. Böylelikle ortada insan hayatını olumsuz etkileyen durumları ortadan kaldırır. Şamanizm köken olarak Asya kaynaklıdır. Özelliklede göçebe kesimlerde devam etmiştir. Halkın kötülükler karşısında başvurduğu çeşitli geleneksel korunma yöntemleri şamanizmden kaynaklanmıştır.Bu konuyu seçmemde ki amaç, öncelikle bana olan hitap şekli daha sonra, oyun olarak `Geyikler Lanetler' adlı oyununa Şamanizm etkilerinin yakınlığı ve uygulamalarda bana ışık tutacak olan Şaman kostümünün zengin içeriği öncülük etmiştir. Tezin yazım aşamasında izlemiş olduğum yola ek olarak; belgeseller, ansiklopediler ve internet kaynaklarına başvurulmuştur. Tez, II bölüm ve I tane de kostüm uygulamasıyla sona ermiştir. İlk bölümde Şamanizm nedir? sorusuyla başlayıp buna devam ederken, ikinci bölümde oyunun analizi, oyun kişilerinin karakter özellikleri, ve renkli kostüm çizim-kalıplarıyla devam etmektedir. Tüm bu kuramsallığın yanı sıra uygulamalı olarakta Geyikler Lanetler oyunun ana karakteri olan Cudana'nın uygulamalı kostüm tasarımı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Shamanism is a faith which has been existed from before Christ until today. Shamanism is defined as a religious act which provides communication between Individual-God-Spirit. It possesses magic and mystic components within its structure. In Shamanism, which brings communication especially with spirits, the aim is regular progress of works. In shamanism, the shaman realizes communication between God and spirit.Shaman stores trance techniques within himself thanks to potential provided by training. This characteristic makes shaman powerful and he becomes an individual whom people refer. Shaman contacts with spirits especially through religious ceremonies. Consequently, he eliminates conditions which affect life of people adversely. Origin of Shamanism lies in Asia. Several traditional protection methods used by community against various iniquities arised from Shamanism.Why I choose this subject is because of its appealing to me, familiarity of the effects of Shamanism to the play named `Geyikler Lanetler and rich content of Shaman costume which will help me in practices.In the formation phase of the thesis various encyclopaedias, internet sources and documentaries have been used.The Thesis ends with two sections and a costume application. First section which begins with the question ?What?s Shamanism??, keeps going on the same subject on the other hand at the second section, it is gone on the analysis of the play, the characteristics of the protagonists and the colourful drawing patterns of costume. Except these teoric information, the thesis contains the practical costume design of Cudana who is the main character of Geyikler Lanetler.