Turistik destinasyon açısından Konya ilinin marka kişiliği üzerine bir araştırma
A research about brand personality of Konya city as a touristic destination
  1. Tez No: 328854
  2. Yazar: ALPER SELÇUK SAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, İmaj, Destinasyon, Marka Kişiliği, Destinasyon Markası, Destinasyon İmajı, Destinasyon Marka Kişiliği, Konya ili, Brand, Image, Destination, Brand personality, Destination Brand, Destination Image, Destination Brand Personality, Province of Konya
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Marka kişiliği (brand personality) kişilik özelliklerinin, markalarla özdeşleştirilmesi ile ortaya çıkan bir süreçtir. Tüketicilerin belirli bir markaya bağlılık göstermelerinde marka kişiliği önem taşımaktadır, çünkü marka kişiliği satınalma kararlarını etkilemekte ve rakipler arasından seçim yapmayı sağlamaktadır. Dolayısıyla pazarlamacılar ve işletmeler bu yaklaşımı göz önüne alarak markaları hangi kişilik özelliklerinin tüketiciler gözünde geçerlik kazandığını belirlemekte ve pazarlama iletişiminde bu özellikleri ön plana çıkarmaktadırlar.Destinasyon imajı; genel imaj, destinasyon markası, ve marka kişiliği modelinde incelendiğinde; turist öz-imajı ile ilişkilendirilmiştir. Bu bağlantı kişilerin hayat tarzları ve değerler sistematiğinin bir destinasyonu seçim sürecinde kilit derecede önemli olduğunu göstermektedir. Turistin destinasyon imajı hakkındaki düşüncesi ile kendi öz-kavramı ne kadar çok uyuşursa o destinasyona ziyaretle sonuçlanacak bir davranış eğilimi gözükecektir.Bu çalışma marka ve pazarlama dünyasına tüketici maddelerinden daha çok seyahat destinasyonları açısından bakmaya çalışmıştır. Hem yerli hem de yabancı turistler nezdinde turistik destinasyon olarak Konya ilinin marka kişiliği boyutları Aaker?in (1997) ölçeğinde uygulanmış, farklılaşmaları araştırılmış, destinasyon imajı ile turist öz-imajı ilişkilendirilmiş ve araştırma sonuçlarına dayanılarak ilin destinasyonun pazarlaması hakkında ipuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Brand personality is a process emerging as a result of identification of personality properties with brands. Brand personality takes importance for consumers to exhibit loyalty towards a certain brand since brand personality affects decisions of purchasing and enable to make a choice between competitors. Therefore, considering this approach, marketers and enterprises determine which personality properties become valid for consumers and bring these properties into the forefront in the communication.Destination image is associated with tourist self-image when examining in the model of general image, destination brand and brand personality. This relationship shows that life styles of individuals and their systematics of values are of vital importance during process of choosing a destination. How much opinion of the tourist regarding destination image is in accord with his/her self concept, tendency of behavior, which shall result in visiting that destination, shall be exhibited. This study addresses brand and marketing world in terms of travelling destinations rather than items of consumers. Dimensions of brand personality of Province of Konya, which is a touristic destination for both domestic and foreign tourists, were executed in accordance with Aaker?s (1997) scale, its differentiations are investigated, the destination image is associated with tourist self-image, and based on results of the study, clues about destination marketing of the province are obtained.