Tüketicinin satın alma kararı üzerinde ambalaj renklerinin önemi ve grafik tasarım öğrencilerinin konu ürerindeki farkındalığının ölçülmesi
The significance of packaging colors on consumers buying decisions and measurement of graphic design students awareness on this issue
  1. Tez No: 328853
  2. Yazar: HATİCE BAHATTİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KINIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Reklamcılık, Education and Training, Psychology, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik, Grafik Tasarım, Ambalaj, Renk, Tüketici, Renklerin Psikolojik Etkileri, Graphic, Graphic Design, Packaging, Color, Consumer, Physiological effects of colors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırmada, ambalaj tasarımında kullanılan renklerin tüketici üzerindeki etkileri ve grafik öğrencilerinin konu üzerindeki farkındalığı incelenmiştir. Ambalaj, ambalaj tasarımı ve renklerin tüketici satın alma kararı üzerindeki etkilerinin detaylı bir şekilde verilmeye çalışıldığı bölüm, araştırmanın kuramsal alt yapısını oluşturmuştur. Ambalaj, ambalajın fonksiyonları, unsurları, tüketici davranışında renk psikolojisi, tüketicinin satın alma karar süreci ve ambalaj rengi ile ilişkisi olmak üzere beş ana başlık altında incelenmiştir.Ambalajlar, dikkat çekme mücadelesi veren binlerce ürün arasında, rakipleriyle aynı ortamda, acelesi olan müşterilerin, ya hiç ya da birkaç saniye göz attıkları bir ortamda bulunurlar. Ambalaj, bu rekabetin ortamında, tüketicide duygusal bir etki yaratmakla yükümlüdür. Bunun haricide içindeki ürünü sattırma amacına hizmet eder. Ambalaj tasarımı sırasında, renk seçimi en az diğer tasarım unsurları kadar önemlidir. Başarılı grafik tasarım öğrencileri, tüketici için ürünün, ambalaj olduğunu fark etmeli ve hazırladıkları ambalaj illüstrasyonlarında kullandıkları renkleri bu kaygılarla seçmelidir.Tüm bu bilgiler doğrultusunda, araştırmada grafik tasarım öğrencilerinin renk bilgileri, mezunların ise konunun önemi hakkındaki düşünceleri incelenmiştir.Araştırma ile elde edilen bilgiler ışığında:Rengin oluşum hikâyesini bilmeyen öğrencilerin olduğu tespit edilmiştir. Aynı öğrenciler ana ve ara renkleri, sıcak soğuk renk kontrastlarını yoğunlukla doğru yanıtlamakla birlikte yedi renk kontrastı sorulduğunda tamamına yakınının bu soruya yanlış cevap verdiği görülmektedir.Belli ürün grupları verilip, o ürün ambalajı için hangi renkleri tercih edersiniz sorusunun cevapları analiz edildiğinde, çoğunluğun, renkleri ürün muhteviyatına dikkat edilerek seçtikleri belirlenmiştir.Mezunlar, öğrencilerin aksine moda renklerin ambalajlarda kullanılmaması görüşüne sahiptirler. Mezunlar okulda aldıkları eğitimin yetersiz olduğunu, renk bilgilerini sonradan geliştirdiklerini, renk bilgisinin ambalaj tasarımı için kesinlikle faydalı olduğunu belirtmişlerdir.Tüm bu bulgulara dayanarak öğrencilerin aldıkları renk bilgisinin ambalaj tasarımı uygulaması için yetersiz olduğu görülmüş olup, katılımcıların mezun olduktan sonra kendilerini sektörde geliştirdikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, the effects of the colors used in package design on consumers and the awareness of graphic design students on the issue are analyzed. The part in which packaging, package design and the effects of colors on consumer?s buying decisions are explained in detail constitutes the theoretical background of the research. Packaging is discussed under five subtitles which are functions of packaging, elements of packaging, the psychological effects of colors on consumer behavior, buying decision process of consumers, and the relation between color of package and consumers? buying decision.Packages are among thousands of products struggling to attract attention, in the same environment with their rivals and in an environment where the costumers in a rush take a look at them for a few seconds or never look. In this competitive environment, packages are obliged to impress consumers affectively. Apart from this, they serve for selling the product inside them. In the process of package design, the choice of color is at least as important as the other elements of design. Successful graphic design students should realize that package is the product itself on consumers? part and choose the colors they use in the illustrations of packages they design keeping these concerns in mind.In accordance with all this information, graphic design students? knowledge of chromatics and the graduates? opinions on the importance of the issue are analyzed in the research.In the light of the findings obtained in the research;It is found out that there are students who don?t know the story of how colors are formed. It is also seen that while these same students mostly answered the questions about primary and secondary colors and the contrast of warm and cool correctly, when they were asked to state seven color contrasts, almost all of them answered incorrectly.When the answers of the question - given the certain groups of products which colors do you prefer for that product? ? were analyzed, it was seen that most of the participants choose the colors according to the content of the products.Contrary to the students, graduates believe that fashionable colors shouldn?t be used in packaging. The graduates stated that the education they got in the school is not satisfactory, they improve their knowledge of chromatics after graduation and the knowledge of color is absolutely useful for package design.In accordance with the findings, it was found out that knowledge of chromatics that the students have is not enough for package design and participants improve their skills in the sector after graduation.