Geçmişten günümüze vintage giyimin tercih edilme nedenleri ve kullanım düzeylerinin incelenmesi
The reasons of why vintage clothing is prefered from past to now and evaluation of its level of usage
  1. Tez No: 328856
  2. Yazar: SEDA GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. FATMA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: vintage, ikinci el, nostalji, retro, vintage, second hand, nostalgia, retro
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, geçmişten günümüze vintage giyimin mağazalar ve tüketiciler açısından tercih edilme nedenleri ve kullanım düzeylerinin belirlenmesidir.Araştırmada, betimsel (survey) yöntem kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında anket tekniği kullanılmış, ayrıca vintage, ikinci el, nostalji, ve retro kavramları hakkında ulaşılabilen sayıda kaynak taraması yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul, Ankara ve İzmir illerindeki tüketiciler ve mağaza sahipleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 226 tüketici ve 10 mağaza sahibi oluşturmaktadır.Araştırmada elde edilen verilere ait sayısal değerler ve yüzdelikler, SPSS 15.0 programında istatiksel analiz yapılarak hesaplanmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde vintage giyimin ülkemizde özellikle gençler ve genç yetişkinler tarafından rağbet gördüğü, tüketicilerin geçmişe olan özlem duygusu, farklı görünme isteği ve nostaljik giysilere olan ilgisinin, vintage giyimin önemini her geçen gün arttırdığı, mağazacıların tüketicilerden gelen ilgiden ve talepten memnun oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is why vintage clothing is prefered by stores and customers from past to now and determine its level of usage.İn this researh descriptive system is used. While getting information survey tecnic is prefered , additionaly sources are searched throughly and reached as many resouces as possible about vintage, second-hand, nostalgia and retro. The extent of research is formed by customers and store owners of İstanbul, İzmir and Ankara. This researh is done with 260 customers and 10 store owners all chosen coincidentally.Numerical and percentage data belong to research is counted with SPSS 15.0 program by making statistical analysis.When the results of researh are evaluated it is stated that vintage cloths are very popular among young people, aslo the longing for past, the desire to look different and interest in noltalgic cloths shows that vintage clothing is getting more important each day, and the store owners are really pleased from customers feedbacks.