Çağdaş Türk Resim Sanatı'nda toplumsal gerçekçilik sanat anlayışı (1940-1970)ve güzel sanatlar eğitimi bölümü resim-iş öğretmenliği anabilim dalı'nda okuyan öğrencilerin resimlerine yansıması
The sense of realism in modern Türkish Painting Art (1940-1970)and the reflection on the students who are studying at department of fine arts, department of art teaching
  1. Tez No: 328857
  2. Yazar: ÜMİT TURANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Resim Sanatı, Gerçekçilik, Toplum, Toplumsal Gerçekçilik, Turkish Painting Art, Realism, Society, Social Realism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma ile Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim-iş Öğretmenliği Bölümü, Ana Sanat Atölye 4. Sınıf (4R1-4R3) öğrencilerinin, Türk Resim Sanatında ?Toplumsal Gerçekçilik? Sanat Anlayışı ile ilgili aldıkları bilgi doğrultusunda, içinde yaşadıkları toplumun, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel sorunları hakkındaki duygu ve düşüncelerini, resim yolu ile ne derece ifade edebildikleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma 2011-2012 Eğitim- Öğretim yılı ikinci döneminde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim-iş Öğretmenliği Bölümü, Ana Sanat Atölye 4. Sınıf (4R1-4R3) öğrencileri ile yapılmıştır. Toplamda 20 öğrenci ile yapılan bu çalışma sonucunda ortaya çıkan eserler araştırmanın verisini oluşturmuştur.Uygulamaya başlamadan önce literatür taranmış ve gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Araştırmaya katılan 20 kişilik öğrenci gurubu, atölye ortamında daha rahat ve verimli çalışabilmeleri için 10'ar kişilik iki guruba ayrılmıştır. Her guruba Toplumsal Gerçekçilik Sanat Anlayışı hakkında konu anlatımı yapılmış, konuyla ilgili görsel materyaller gösterilmiştir. Daha sonra öğrencilere konuyla ilgili araştırma yaptırılarak, ilgili sanat anlayışına uygun resim yapmaları istenmiştir. Öğrencilerin yaptığı bu resimler, uzman görüşü alınarak oluşturulmuş kriterlere göre değerlendirilmiştir. Değerlendirmelerin sonucunda katılımcıların konuya uygun çalışmalar yaptıkları renk, biçim ve anlatım bakımından kendilerine anlatılan sanat anlayışına uygun eserler ürettikleri görülmüştür. Yapılan bu resimlerin, katılımcıların içinde yaşadıkları toplumun, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel sorunlarını vurgular nitelikte olduğu ve insanların dikkatini konuya çekme bakımından da başarılı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this research, 4th Grade students of Main Art Studio Gazi University, Faculty of Education, Department of Fine Arts, Department of Arts Teaching, we tried to determine what extent they can express their feelings and thoughts about the social, economic, cultural and environmental problems of the society they are living through with their knowledge of the sense of ?Social Realism? in Turkish Painting Art by means of painting.Research was performed in the second period of 2011-2012 Academic year, with the Main Art Studio 4th Grade students of Gazi University, Faculty of Education, Department of Fine Arts, Department of Arts Teaching. The works which came out with this study performed by 20 students at total formed the data of the research.Before starting the application the literature was scanned and the necessary preparations were done! Group of 20 students who participated in the study,were divided into two groups with 10 people. For each group, description of the subject about The Sense of Social Realism was told, visual materials about the subject were shown. Afterwards, the students were asked to search about the subject and draw a suitable painting according to the consept of art sense. The paintings, drawn by the students were evaluated by art experts.As a result of the evaluations, it was seen that the students created suitable works in accordance with the concept of art in terms of colour, shape and expressing. It was also observed that the drawn pictures were serving to highlight, social, economic, cultural and environmental problems of the society they are living and succesful to take the people?s attention to the subject.