Dar QRS olan bireylerde cinsiyetin elektrokardiyografik parametrelere etkisi
Effects of gender on electrocardiography in subjekts with narrow QRS
  1. Tez No: 328944
  2. Yazar: FATİH AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM AKTOZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Dar QRS, hızlanmış depolarizasyon, cinsiyet, repolarizasyon parametreleri, Narrow QRS, accelerated depolarization, sex, repolarization parameters
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETKadın ve erkek cinsiyet elektrokardiyografileri arasında farklılıklar uzun yıllardır bilinmektedir. Bu farklılıklar sebebiyle her iki cinsiyetin yatkınlık gösterdiği aritmiler farklılık göstermektedir. Bu elektrokardiyografi parametrelerinin incelenmesi ile bazı aritmiler önceden tespit edilip önlem alınarak muhtemel bir ölümün önüne geçildiği için birçok araştırmacının ilgisini çekmektedir.Biz de çalışmamızda son zamanlarda tanımlanmış QRS mesafesinin kısalması durumunda iki cinsiyetin elektrokardiyografisinde nasıl değişiklikler olduğunu araştırdık. Bu amaçla çalışmaya Trakya Üniversitesi Kardiyoloji Kliniğine başvuran ve çekilen elektrokardiyografisinde QRS mesafesi 80 msn ve altında olan bireyler alındı. Kardiyak repolarizasyonu etkilediği bilinen beta-blokerler, antaritmikler, antibiyotikler, antipsikotikler, antidepresanlar gibi ilaç kullanım öyküsü olan hastalar ve elektrolit bozukluğu olan hastalar çalışmanın dışında bırakıldı.Çalışmaya toplam 100 hasta alındı. Bu hastaların 55'i kadın ve 45'i erkekti. Her iki grup yaş, VKİ, DM ve HT varlığı açısından istatistiksel yönden eşitlendi. Her iki cinsiyetin elektrokardiyografisi ve 24 saatlik elektrokardiyografi holter kayıtları incelendi. Her iki cinsiyet için sırası ile kalp hızı, QT, JT, JTe, TaTe değerleri ve bunların kalp hızına göre düzeltilmiş QTc, JTc, JTec ve TaTec değerleri ölçüldü.Yapılan istatistiksel analiz sonucunda, depolarizasyon hızlandığında her iki cinsiyet arasında kalp hızı ve QT, JT, JTa, TaTe mesafeleri ve bunların Bazet formülü ile kalp hızına göre düzeltilmiş QTc, JTc, JTac, TaTec mesafeleri gibi repolarizasyonu etkileyen ve kısalması ya da uzaması sonucu aritmi öncüsü olduğu bilinen parametrelerde anlamlı fark yoktu.Sonuç olarak, QRS süresi kısaldığında iki cinsiyet arasındaki repolarizasyon farklılıklarının ortadan kalktığını gördük ve bu yönde yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF GENDER ON ELECTROCARDIOGRAPHY IN SUBJECTS WITH NARROW QRSSUMMARYThe differences between the electrocardiographic findings of women and men are well known for many years. By examining these electrocardiogram parameters some arrhytmias can be diagnosed and prevented earlier, so possible deaths can be prevented, as a consequence this issue is focused on by investigators.We investigated the changes that occur in the electrocardiograms of both sexes in case of QRS distance shortening. For this purpose the patients who apply to Hospital of Trakya Medical School and whose QRS duration were under or equal to 80 ms were included in this trial. The patients who had electrolyte disturbances and who were prescribed beta-blockers, antiarrhytmics, antibiotics, antipsychotics or antidepressants like drugs were excluded.Totally, 100 patients were included. The number of males were 55 and 45 patients were females. Both groups were statistically synchronized about age, body mass index, presence of hypertension and diabetes mellitus. Electrocardiography and 24 hour holter electrocardiogram recordings of both sexes were examined. For both sexes in turn heart rate, QT, JT, JTe, TaTe values and corrected by their heart rate QTc, JTc, JTec ve TaTec values were measured.As a result of applied statistical analysis there were no differences between the sexes, when the QRS distances were shortened, for electrocardiography parameters like QT, JT, JTe ve TaTe durations and their corrected values according to their heart rate that influence repolarization anda so lead to arrhytmias. So when electrocardiography parameters were investigated similar arrythmia potential were found for both sexes.Finally we found that, repolarization differences between the two sexes were disappeared when QRS was narrowed. Thus, we demonstrated that new researches were needed in this direction.