Deneysel olarak oluşturulan travmatik timpan membran perforasyonlarında nigella sativa yağının topikal uygulamasının iyileşme üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the healing effects of topical Nigella Sativa application at experimental traumatic tympanic membrane perforation
- Tez No: 328955
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN KOTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nigella sativa, timpanik membran perforasyonu, ultrastrüktür, Nigella sativa, tympanic membrane perforation, ultrastructure
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Deneysel olarak olu?turulan rat timpan membran perforasyonunda topikal N. sativayağının otomikroskopik ve ı?ık mikroskopik olarak ara?tırıldığı çalı?mamızda; SpraguseDawley cinsi 21 rat otomikroskopik muayneler sonrası rastgele 3 gruba [deney grubu (6 rat), kontrol grubu (8 rat), çalı?ma grubu (7 rat)] ayrıldı. Tüm gruplardaki ratların sağ timpanik membranlarına miringotomi yapıldı. Miringotomi sonrası deney grubundaki rat kulaklarına ilave i?lem yapılmadı. Kontrol grubundaki kulaklara 0.1 cc siprofloksasin+0.1 cc gliserin, çalı?ma grubundaki kulaklara ise 0.2 cc Nigella sativa yağı topikal olarak uygulandı. Kontrol ve çalı?ma gruplarındaki uygulama 21 gün boyunca tekrarlandı. Çalı?manın 7. gününde 3 gruptaki tüm ratların timpanik membranları otomikroskopik olarak değerlendirildi. Hergruptan 2 timpanik membran 7. gününde değerlendirildi. Çalı?manın 14. gününde kalan 15 ratın timpanik membranı otomikroskopik olarak değerlendirildi. Her gruptan 2??er tane timpanik membran ı?ık mikroskobuyla incelendi. 21. günde kalan 9 timpanik membran otomikroskopik ve ı?ık mikroskopisiyle değerlendirildi. Otomikroskopik olarak perforasyon kapanması ve miringoskleroz varlığı açısından, ı?ık mikroskopik incelemede ise; enflamasyon, zar kalınlığı ve miringoskleroz ?iddeti açısından değerlendirildi.Bizim çalı?mamızda enflamasyon ve perforasyon kapanması açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tesbit edilemedi. Ancak enflamasyon oranlarına bakıldığında çalı?ma grubunda kontrol grubundan daha fazla ancak deney grubundan daha az bulunduğu gözlendi. Perforasyonun kapanma oranları da çalı?ma grubunda kontrol grubundan daha az fakat deney grubundan daha yüksek bulunmu?tur.51Nigella Sativa?nın enflamasyonu önlemesi ve perforasyonların kapanması açısından antibiyotik kullanımına göre daha yetersiz olduğu gözlemlendi. Yine de kullanılan sıçan sayısının daha yüksek tutularak daha anlamlı sonuçlar çıkacağı dü?ünüldü.
Özet (Çeviri)
At our study, in which Nigella sativa oil was searched as otomicrokopic and ligth microscopic for experimetally rat tympanic membrane perforation, 21 Sprague Dawley rats were randomly divided into 3 groups after otomicroscipic examination [experimental group (6 rat), control group (8 rat), the working group (7 rats)]. Myringotomy was done to the right ears of all the rats in each group. After myringotomy, no additional process was applied to the ears of the experimental group. To the ears of control group 0.1 ciprofloxacin+0.1 cc gliserin, to the ears of study group 0.2 cc Nigella sativa oil was implemented topically. The application in control and study groups was repeated for 21 days. At the 7th day of our study, tympanic membrane of the rats in all groups were evaluated by otomicroscopy. The two tympanic membrane in each group were evaluated at the 7th day. At the 14th day, the tympanic membrane of remaining 15 rats were examined by otomicroscopy. The two tympanic membrane from each group were studied under the light microscopy. In the 21st day, the remaining 9 tympanic membrane were ivestigated with the help of otomicroscopy and light microscopy. The closure of the perforation and myringosclerosis were examined by otomicroscopy, inflammation, membrane thickness and severity of the myringosclerosis were examined by ligth microscopy. 53In our study, no statistically significant difference about the inflammation and closure of perforation was found out. But when we looked at the rates of inlamation, it turned out that the rate was higher in study group than in control group; but the rate lower when compared with the experimental group. Perfortion closure rates in the study group was lower than control group, but higher than experimental group. Using of Nigella sativa for the preventation of inflammation and closure of perforations were observed to be poor than the use of antibiotics. Nevertheless, it was thought that more meaningful results could be achieved by keeping the number of the rats higher.