Deneysel olarak ratlarda oluşturulan travmatik timpanik membran perforasyonlarında lokal ve oral aloe veranın iyileşmeye etkisinin histopatolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and histopathological evaluation of aloe vera treatment in tympanic membrane perforations in rats
  1. Tez No: 665399
  2. Yazar: AVNİ TALHA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN ÖĞREDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: yara iyileşmesi, timpanik membran perforasyonları, travmatik perforasyon, rat, aloe vera
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ratlarda Travmatik Timpanik Membran Perforasyonlarında Lokal Ve Oral Aloe Vera Tedavisinin Histopatolojik Değerlendirilmesi Giriş: Timpanik membran perforasyonları kulak zarına yönelik künt, kesici ve patlayıcı travmalar sonrasında oluşabilir. Bu travmalar sonrasında kulak zarının her üç tabakasının etkilenmesiyle perforasyon gelişir. Küçük perforasyonlar spontan iyileşme eğilimi göstersede büyük perforasyonlarda cerrahi gerekebilir. Kulak zarı perforasyonlarının kapanmasını hızlandırmak için Granulosit Koloni Stimülan Faktör (G-CSF), Hepatosit Büyüme Faktörü (HGF), Epidermal büyüme faktörü (EGF), Gelfoam, Saline irrigasyon, Askorbik asit (C vit), Hyaluronik asit deneysel amaçlı kullanılmıştır. Bu büyüme faktörleri hücrelerin migrasyon ve proliferasyonunu, epitelizasyon ve angiogenezisi arttırarak etki gösterir. Aloe vera ile yapılan çalışmalarda ise diabetik hastalardaki kronik venöz ülserlerin iyileşmesinde artış olduğu, yanıklı hastalarda epitelizasyonu arttırdığı, yumuşak damakta yara iyileşmesini hızlandırdığı görülmüştür. Biz de aloe veranın yara iyilşemesini arttırıcı etkisinden yola çıkarak, kulak zarı perforasyonlarının kapanmasını hızlandıracağını düşündük. Aloe veranın lokal ve oral uygulanmasının ardından 5. 10. ve 14. Günde yara iyileşmesindeki mikroskopik değerlendirme ve perforasyon kapanması üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya soğuk hayvan labaratuarında standart koşullarda bakılan 36 adet sıçan (Wistar Hannover) alındı. Her hayvana intramusküler olarak 50 mg/kg ketamine hidroklorit ve 5 mg/kg ksilazin hidroklorit intramusküler (IM) ile anestezi sağlandı. Her sıçanın her iki timpanik membran anteroinferior kadranına mikroskop eşliğinde travmatik perforasyon oluşturuldu. Daha sonra hayvanlar 3 eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubu spontan iyileşmeye bırakıldı. 5. 10. ve 14. günde incelenmek üzere patolojiye gönderildi. Lokal Aleo vera grubu; dış kulak yoluna lokal aloe vera özütü (aloe barbadensis'ten %40 saflıkta ekstrakte edilen) Herbalife International (Istanbul, Turkey)'den alınmış. Sıçanlara hergün her iki kulağına, topikal damla şeklinde otomikroskopik görüntü altında insülin enjektörü yardımıyla, günlük 1 defa 0,2 cc miktarında uygulandı. Oral aleo vera grubu ise oral aloe vera 30 mg/kg dozda 1*1 olarak verildi. Ketamine hidroklorid ve ksilazin ile derin anestezi altında hayvanlara 5. 10. ve 14. günlerde ötenazi uygulanarak timpanik kemik, membran ile rezeke edilerek çıkarıldı ve formaldehitte saklanarak patolojik incelemeye gönderildi. Preperatlar histopatolojik olarak timpanik membran inflamasyon, damar yoğunluğu, fibroblast proliferasyonu ve epitelizasyon açısından incelenerek , yara iyileşme evrelerine aloe veranın katkısı olup olmadığına bakıldı ve gruplar arasında kıyaslama yapıldı. Bulgular: Deneysel travmatik timpanik membran perforasyonlarında lokal ve oral aloe vera tedavisi gruplarında kontrol grubuna göre inflamasyon, damar yoğunluğu, fibroblast proliferasyonu ve epitelizasyonun istatiksel açıdan daha fazla olduğu görüldü (p< 0.05). Kontrol grubu, lokal aleo vera tedavisi uygulanan ve oral aleo vera tedavisi uygulanan gruplar arasında 5. gün inflamasyon skorları ve 14. gün inflamasyon skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p:0.03, p:0.007). Gruplar arasında 5. gün ve 10. gün damar yoğunluğu skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Kontrol grubu, lokal aleo vera tedavisi ve oral aleo vera tedavisi grupları arasında 14. gün damar yoğunluğu skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p:0.004). Gruplar arasında 5. gün ve 10. gün fibroblast proliferasyonu skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Kontrol grubu, lokal aleo vera tedavisi ve oral aleo vera tedavisi grupları arasında 14. gün fibroblast proliferasyonu skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p:0.002). Gruplar arasında 5. gün ve 10. gün epitelizasyon skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Kontrol grubu, lokal aleo vera tedavisi ve oral aleo vera tedavisi grupları arasında 14. gün epitelizasyon skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p:0.002). Sonuç: Bu çalışmada ratlarda oluşturulan travmatik timpanik membran perforasyonlarının lokal ve oral aloe vera tedavisi ile inflamasyon, fibroblast proliferasyonu, damar yoğunluğu, ve epitelizasyon skorlarının kontrol grubuna göre istatiksel açıdan anlamlı olacak şekilde yüksek olduğu ve yara iyileşmesine sağladığı katkılar görüldü. Deneysel travmatik timpanik membran perforasyonların tedavisinde kullanılan diğer ajanlarla aloe vera tedavisini kıyaslayan, aloe vera tedavisinin mikroskopik muayene ile perforasyon çapına etkisini araştıran çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Clinical and Histopathological Evaluation of Aloe vera Treatment in Tympanic membrane perforations in Rats Introduction: Tympanic membrane perforations may occur after blunt, occlusive and explosive trauma to the eardrum. Small perforations tend to heal spontaneously, but larger perforations may require surgery. Granulocyte Colony Stimulating Factor (G-CSF), Hepatocyte Growth Factor (HGF), Epidermal Growth Factor (EGF), Gelfoam, Saline irrigation, Ascorbic acid (C vit), Hyaluronic acid have been used for experimental purposes to accelerate the closure of tympanic membrane perforations. These growth factors act by increasing the migration and proliferation of cells, epithelization and angiogenesis. Aloe vera studies have shown that chronic venous ulcers in diabetic patients are healed, burn patients have increased epithelization, and wound healing in soft palate has been accelerated. We also used ozone in the treatment of tympanic membrane perforations which we experimentally formed in rats, resulting from the wound healing effect. . We investigated histopathologic effects of local and systemic application of aloe vera on tympanic membrane. Material and Methods: Thirty-six rats (Wistar Hannover) were included in this study. Each animal was anesthetized intramuscularly with intramuscular 80 mg / kg ketamine hydrochloride and 12 mg / kg xylazine hydrochloride. Approximately 1 mm of traumatic perforation was created with the aid of a 21 gauge syringe needle under the microscope on the anteroinferior quadrant of both tympanic membranes of the rats. The animals were then divided into 3 equal groups. The first group was the control group and was left to recover spontaneously. On the 5th, 10th and 14th days he was sent to pathology for examination. Local Aleo Vera Group; Local aloe vera extract (extracted from aloe barbadensis with a purity of 40%) was taken from Herbalife International (Istanbul, Turkey) (Article 2). It was administered at a dose of 0.2 cc once a day. (14th article) Oral Aleo Vera Group was given oral aloe vera at a dose of 30 mg / kg 1 * 1. (Article 2). Under deep anesthesia with ketamine hydrochloride and xylazine, the animals were euthanized on the 5th, 10th and 14th days, and the tympanic bone was resected with the membrane and sent for pathological examination by being stored in formaldehyde. The preparations were examined histopathologically in terms of tympanic membrane inflammation, fibroblast proliferation, vascular density, and epithelization, and whether aloe vera contributed to wound healing phases was evaluated and compared between the groups.