Depresyonlu hastalarda psikoeğitimin ilaç uyumuna etkisi
The effect of psychoeducation on compliance in depressed patients
- Tez No: 329037
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL ÜNSAL BARLAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: depresyon, psikoeğitim, tedaviye uyum, compliance, depression, psychoeducation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma, ilk defa antidepresan başlanan, ilk defa depresyon tanısı konan hastalara uygulanan psikoeğitim programının tedaviye uyum ve depresif belirtiler üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla zaman kesitsel, yarı-deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma evrenini, psikiyatri polikliniğine gelen depresyon tanısını alan tüm hastalar, örneklemini ise ilk kez depresyon tanısı alan, ilk kez antidepresan başlanan hastalar oluşturmuştur. Çalışma, psikoeğitim grubundan 49, broşür grubundan 51, ilaç grubundan 53 kişi olmak üzere toplam 153 kişi ile tamamlanmıştır.Araştırmada literatür bilgileri doğrultusunda hazırlanan ve uzman görüşüne sunulan ?Kişisel Bilgi Formu?; ?Tedaviye Uyumu Değerlendirme Formu? ve depresif semptomları belirlemek için de ?Beck Depresyon Ölçeği? kullanılmıştır. Formlar, eğitime başlamadan önce, eğitimden 1, 3 ve 6 ay sonra olmak üzere araştırmacı tarafından 4 aşamada uygulanmıştır. Araştırmada, birinci gruba yapılandırılmış psikoeğitim programı uygulanmış, aynı psikoeğitim programı ikinci gruba broşürle verilmiş; üçüncü gruba da hiçbir psikoeğitimsel müdahale yapılmamıştır. Psikoeğitim programı, haftada bir, aynı gün ve saatte; 35-45 dk sürelerle uygulanmıştır. Eğitim oturumları; hazırlık, depresyonu tanıma, ilaç tedavisini tanıma, yan etkiler ve değerlendirme oturumu olmak üzere 5 oturum şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan psikoeğitim, broşür, ilaç gruplarındaki hastaların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, depresif belirti düzeyi açısından homojenliği sağlanmış olup; tedaviye uyumları ve depresif belirti düzeyleri 6 ay boyunca izlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, psikoeğitimin etkili olduğu saptanmıştır. Psikoeğitim ve broşür gruplarındaki hastaların bilgi düzeylerinin, tedaviye uyum oranlarının yükseldiği, ilaç grubunda ise tedaviye uyum ve depresyon seviyesi açısından bir değişim olmadığı gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out cross-sectional, semi-empirical on newly diagnosed patients with depression and treated with antidepressant. Education program (as a group and brochure) was applied in order to determine the impact on compliance and depressive symptoms. The study looked at all the patients from the psychiatric clinic for a partıcular a month. The sample consisted of patients newly diagnosed with depression, treated with antidepressant. The sample of the study was of 153 patients (49 psychoeducation, 51 brochures, 53 drug groups).A ?Sociodemographic Form?, an ?Compliance Evaluation Form?, which were prepared in the light of literature review and confirmed by experts. ?Beck Depression Scale? was used to determine depressive symptoms. The forms were applied in 4 stages; before the training, 1, 3, 6 months after training. In the research, psychoeducation program was applıed to the first group; the second group was administered with the psychoeducational program brochures. The third group had no psychoeducational intervention at all. The psychoeducation group underwent the program once in a week on the same day, same hour, performed for 35-45 minutes for a total of 5 sessions. The fıve sessıons were; Preparation, Recognition of Depression, Recognizing the Drug Treatment, The Side Effects, The Evaluation Session.Data was evaluated by using the computer during the evaluation process. The patients from psyhoeducaion group, brochure group, drug group were provided homogeneity according to age, gender, education level, depressive symptom level. Compliance and depressive symptom level were followed for 6 months. The results of the study was found that the psychoeducation program was effective in the two groups it was applied to. These groups were found an appliance of their knowledge, increased in their treatment adherence and showed an improvement in their depression. The third group that had no intervention showed no cognitive or behavioral changes compliance.