Torakotomi ve torakoskopi yöntemleriyle ameliyat edilen Özofagus atrezisi-trakeoözofageal fistül atrezili hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi
Outcomes of thoracoscopic repair and repair with thoracotomy for the patients with oesophageal atresia and tracheo-oesophageal fistula
  1. Tez No: 329056
  2. Yazar: ALİ ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Özofagus atrezisi, trakeoözofageal fistül, torakotomi, torakoskopi, Oesophageal atresia, tracheo-oesophageal fistula, thoracotomy, thoracoscopy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada, torakotomi ve torakoskopi yöntemleriyle ameliyat edilen özofagus atrezisi (ÖA), trakeoözofageal fistül (TÖF) hastalarının sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Hastalar ve Metod: Ağustos 2005- Temmuz 2012 tarihleri arasında, ÖA-TÖF tanısıyla ameliyat edilen 45 hasta uygulanan cerrahi yönteme göre iki gruba ayrıldı. Torakotomi ile onarım yapılan hastalar grup I, torakoskopik onarım yapılanlar grup II'yi oluşturdu. Gruplar cinsiyet, doğum ağırlığı, prenatal polihidroamnioz varlığı, başvuru zamanı, eşlik eden anomaliler, ameliyata alınma zamanı, ameliyat süresi, ameliyat sonrası nazogastrik (NG) tüpten ve oral beslenme zamanı, mekanik ventilatör desteği, hastanede kalış süresi ve ameliyat sonrası komplikasyonlar yönünden karşılaştırıldı.İstatistiksel analiz ?IBM SPSS Statistics 15? programı ile, Shapiro-Wilk normallik testi, Ki-Kare ve Mann- Whitney U testleri kullanılarak yapıldı. P değerinin 0,05'den küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Bulgular: Grup I'de 31 (17 erkek, 14 kız), grup II'de 14 (9 erkek, 5 kız) hasta bulunuyordu. Gruplar arasında cinsiyet dağılımı, ortanca gestasyonel yaş ve doğum ağırlığı açısında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Grup I'deki hastaların 21'inde (%68), grup II'deki hastaların 5'inde (%36) bir veya birden fazla eşlik eden anomali mevcuttu (p>0,05). Her iki grupta da hastaların ameliyata alınma zamanı 2 gündü (p>0.05). Grup I'de ameliyat süresi (95 dk.), grup II'ye (105 dk.) göre daha kısa idi (p0,05). Ameliyat sonrası hastalar her iki grupta da ortanca 8 gün mekanik ventilatör desteğinde takip edildi (p>0,05). Grup I'deki hastaların hastanede kalış süresi 17 (12-43) gün, grup II'deki hastaların 19 (13-47) gündü (p>0.05). Grup I'deki 31 hastanın 11'i (%35) ve grup II'deki 14 hastanın 2'si (%14) ameliyat sonrası 1-25. günler arasında öldü (p>0.05). Ameliyat sonrası komplikasyon oranları her iki grupta benzer tespit edildi (p>0.05).Sonuçlar: Ameliyat sonrası sonuçlar ve komplikasyonlar açısından, gruplar arasında belirgin fark saptanmamıştır. Torakotomi ile ameliyat edilen hastalarda, fark anlamlı olmasa da, mortalite oranının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we evaluated the outcomes of thoracoscopic repair and thoracotomic repair for the patients with oesophageal atresia and tracheo-oesophageal fistula.Patients and Methods: Between August 2005 and July 2012, 45 patients with the diagnosis of oesophageal atresia and tracheo-oesophageal fistula have been divided into two groups as repair with thoracotomy and thoracoscopic repair. Group 1 was consist of the patients who underwent thoracotomy, and group 2 was consist of the patients who underwent thoracoscopic repair. These two groups were compaired according to some criterias, such as gender, birth weight, existence of prenatal polihidramniosis, attendence time, associated anomalies, time of surgery, lenght of the surgery, feeding time from nasogastric tube and oral feeding, mechanic ventilation support, hospitalisation period and postoperatif complications.Statistical analyses were performed by using ?IBM SPSS Statistics 15? programme, Shapiro-Wilk normality test, Chi-square and Mann-Whitney U test. The value less than 0.05 was defined as statistically significant.Results: There were 31 (17 male, 14 female) patients in group 1 and 14 (9 male, 5 female) in group 2. Between these two groups there was not statistically significant difference among gender, median of gestational age and birth weight (p>0.05). Twenty one patients (%68) in group 1, and 5 patients (%36) in group 2 had one or more associated anomalies (p>0.05). In both groups time of surgery was 2 days (p>0.05). In group 1 (95 min.) the operating time was significantly shorter than group 2 (105 min.) (p0.05). In both groups the median mechanic ventilation need of the patients was 8 days (p>0.05). The hospitalisation period was 17 days (12-43) in group 1, and 19 days (13-47) in group 2 (p>0.05). Eleven patients (%35) in group 1, and 2 patients (%14) in group 2 died between 1-25 days postoperatively. Postoperative complication rates were similar in both groups (p>0.05).Conclusions: When comparing postoperative outcomes and complications in these two groups there were not significant differences. Although the difference is not statistically significant, the mortality rate was higher in patient who underwent thoracotomic repair.