Sıçanlarda iskemi ve reperfüzyon modelinde caspase3, smad1, bmp2 ve bcl-xl genlerinin moleküler analizi
Molecular analysis of caspase3, smad1, bmp2 and bcl-xl genes in renal ischemia and reperfusion model in rats
- Tez No: 329098
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCER DEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoloji, Physiology
 - Anahtar Kelimeler: Apoptozis, bmp2, renal iskemi, smad1, verapamil, Apoptosis, bmp2, renal ischemia, smad1, verapamil
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
İskemi, arteriyel ya da venöz kan akımı azalmasına bağlı organ ve dokunun yetersiz perfüzyonu sonucu bu doku veya organların oksijenden yoksun kalması şeklinde tanımlanmaktadır. İskemik dokunun reperfüzyonu dokuda paradoksal olarak iskemi ile oluşan hasara göre çok daha ciddi bir hasara yol açar. İskemi ve sonrasında hem hücrenin rejenerasyonu, hem de toksik metabolitlerin temizlenmesi için gereken yeniden kan akımı sonucu oluşan hücre ölümünde birçok mekanizma rol oynamaktadır. Bu çalışmamızda böbrekte oluşturulan iskemi/reperfüzyon (İ/R) modeli sonrası nefrektomisi yapılan böbrek dokularındaki moleküler değişiklikler için smad1, bmp2, bcl-xL ve caspase3 genlerinin gen seviyelerine bakıldı. Bu çalışma için toplam 30 Wistar albino sıçan eşit olarak 3 gruba ayrıldı. Grup I= iskemi grubu (60 dakika iskemi+48 saat reperfüzyon) (n:10), Grup II=iskemi (60 dakika iskemi+48 saat reperfüzyon)+kalsiyum kanal inhibitörü (n:8), Grup III=iskemi (60 dakika iskemi+48 saat reperfüzyon)+sodyum kanal inhibitörü (n:8) ön tedavisi verilen tedavi grupları olarak belirlendi. Yapılan gen seviyesi sonuçlarına göre iskemi ve tedavi gruplarında bmp2, bcl-xL ve caspase3 genlerinde istatistiksel olarak anlamlılık görülürken, smad1 geninde ise istatistiksel olarak anlamlılık görülmemiştir (p?0,05). Histopatolojik sonuçlarımızda, hematoksilen eosin ile yapılan genel doku değerlendirilmesi ve skorlamasına göre kalsiyum kanal blokeri verilen tedavi grubu ile (Grup II) iskemi grubuna (Grup I) ait skorlama karşılaştırıldığında, kalsiyum kanal inhibitörü olarak verilen verapamilin böbrek dokusunda hücre ölümünü inhibe ettiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Because inadequte perfusion of body part and tissue due to ischemia arterial or reduction of venous blood flood, it is defined that the body part and tissue mentioned are empty of oxygen. Reperfusion of ischemic tissue causes a crucially damage in comparison of damage happened with ischemia paradoxically in the tissue. Many mechanism play an important role in the death of cell that caused by both regeneration of cell and a new blood flood which is required to be cleaned up toxic metabolite after ischemia. In this study, levels of the genes of smad1, bmp2, bcl-XL and caspase3 have been researched for molecular changes in kidney tissues which were applied nephrectomy after the model ischemia/reperfusion (I/R) that created in kidney. For that, 30 wistar albino rats were divided equally. Group I=ischemia group (ischemia for 60 minutes+reperfusion for 48 hours) (n:10), Group II=ischemia (ischemia for 60 minutes+reperfusion for 48 hours)+calcium channel inhibitor (n:8), Group III=Ischemia (ischemia for 60 minutes+ reperfusion for 48 hours)+sodium channel inhibitor (n:8) were given pre-treatment and determined as treatment groups. According to the results of gene levels, the genes of bmp2, bcl-xL and caspase3 in treatment groups are significant statistically but smad is not significant statistically (p?0,05). In our histopathologic results, when we compared between treatment group that was given calcium channel blocker (Group II) and ischemia group in the final of the evaluation and scoring of general tissue done with hematoxylin eosin, we came to the conclusion that verapamilin which was given as calcium channel inhibitor put the death of cell down in kidney tissue.