Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi medikal onkoloji ünitesine başvuran gastrointestinal kanserli hastaların demografik verileri
Demographic Data of Patients with Gastrointestinal Cancer in Medical Oncology Unit of SDU Medical Faculty
- Tez No: 329146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT KOÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Demografi, gastrointestinal, kolorektal, kanser, pankreas
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
SDÜ Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Ünitesine Başvuran Gastrointestinal Kanserli Hastaların Demografik VerileriGastrointestinal sistem kanserleri kanser ölümlerinin ilk üç sırası içerisinde yer almaktadır. Çalışmanın amacı Isparta bölgesindeki gastrointestinal kanserli hastaların demografik bilgilerini tanımlamaktır.Çalışmamızda 1111 gastrointestinal kanserli hastanın demografik verilerini inceledik. Hastaların 667 si (% 60) erkek, 444 ü (% 40) bayan idi. Ortalama yaş, 62,75 idi. En sık 60-80 yaş aralığında tanı konmuştu. En sık görülen kanser % 46,5 ile kolerektal kanserdi. İkinci sırada % 24,1 ile mide kanseri geliyordu. Üçüncü sırada ise % 9,6 ile pankreas kanseri geliyordu. Dördüncü sırada % 8,5 ile safra kesesi ve safra yolları kanserleri geliyordu. Daha sonra sırasıyla HCC, GİST, özefagus ve ince barsak kanseri geliyordu. Kadın - erkek oranında kolerektal, mide, pankreas, GİST, HCC ve özefagus kanserlerinde erkek egemenliği vardı. HCC, mide ve özefagus kanserli hastalarda sigara içenlerin sayısı; içmeyenlerden fazlaydı. Özefagus kanseri dışındaki tüm kanserlerde tanı anında sıklıkla rastlanılan semptom karın ağrısı idi. Tanı yöntemi olarak en sık endoskopik tetkiklerden faydanılmıştı. Kolerektal kanserlerin çoğunluğu rektosigmoid kökenliydi (% 60,2). Mide kanserli hastaların çoğunluğu korpus (% 38,1) ve antrum (% 39,8) lokalizasyonundaydı. GİST li hastaların çoğunluğu mide (% 52,5) ve ince barsak (% 33,9) yerleşimliydi. Pankreas kanserli hastaların çoğunluğu pankreas başında (% 62,7) yerleşimliydi. Özefagus kanserli hastaların yarısından çoğunda alt özefagus (% 54,5) yerleşimliydi. Hastalarımız genelde ileri evrede tanı almıştı. Tanı anında özefagus ve kolerektal kanserlerin çoğu evre 3 dü. Mide, pankreas, HCC, safra kesesi ve safra yolları kanserleri ise tanı anında daha çok evre 4 dü. Histolojik alt tip ağırlıklı olarak adenokarsinom idi. Mide ve ösefagus kanserin de kötü diferansiye, HCC ve safra yolları kanserlerinde iyi diferansiye kanserler çoğunlukta idi. Tüm kanserlerin seyrinde en sık metastaz yeri olarak karaciğer geliyordu.
Özet (Çeviri)
Demographic Data of Patients with Gastrointestinal Cancer in Medical Oncology Unit of SDU Medical FacultyGastrointestinal system cancers are placed in the first three line of cancer deaths. The aim of this study is to define demografic data of gastrointestinal cancer patients that around the Isparta.In our study we examined the demographic data of 1111 gastrointestinal cancer patients. 667 of patients were men (60 %) and 444 of patients were women (40 %). Average age was 62.75. The patients were diagnosed mostly between the ages of 60-80. The most common cancer is colorectal cancer with 46,5 %., second most seen is gastric cancer with 24,1 % , third most seen is pancreatic cancer with 9,6 %, finally, fourth most seen is gallbladder and biliary tract cancer with 8,5 %. HCC, GIST, esaphagus and small intestinal cancer follow them. Cancers of the colorectal, gastrict, pancreas, GIST, HCC and esaphagus are more seen in males than females. In patients with HCC, GIST and esophageal cancer, smokers are higher than non-smokers. At the time of the diagnosis, except from esophageal cancer, all cancers frequent symptom was stomach pain. Endoscopic examination was the most frequently used method of diagnosis. The majority of colorectal cancers were mostly rectosigmoid in origin (60,2 %). The majority of gastric cancer were mostly corpus (38,1 %) and antrum (39.8 %) in origin. The majority of GIST were originated from the stomach (52,5 %) and small intestine (33,9 %). The majority of pancreatic cancer was mostly in the head of pancreas (62,7 %). More than half of the esophageal cancer was in the lower esophagus (% 54,5). Our patients had been diagnosed generally at advanced stage. At the time of the diagnosis the majority of patients with esophageal cancer and colorectal cancer were stage three when gastric cancer, pancreatic cancer, HCC, gallbladder and biliary tract cancer were stage four. Histological subtype was mainly adenocarcinoma. Stomach and esophageal cancer was mainly poorly differentiated, HCC and biliary tract cancers were mostly well-differentiated. Most frequent metastatic place of all cancers was liver.Keyword: Demography, gastrointestinal, colorectal, cancer, pancreas