Jinekolojik ve gebe populasyonunda videokolposkopi ve sitoloji ile serviks değerlendirilmesi ve yönetimi
Uterin cervical evaluation and management with videocolposcopy and smear in gynecologic and pregnant population
  1. Tez No: 329145
  2. Yazar: CEYHAN HODA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER GÜNYELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolposkopi, servikal intraepitelyal neoplazi, anormal papsmear, serviks kanseri, Colposcopy, cervical intraepithelial neoplasia, abnormal papsmear test, cervical cancer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETJinekolojik ve Gebe Populasyonunda Videokolposkopi ve Sitoloji ile ServiksDeğerlendirilmesi ve YönetimiAmaç: Jinekoloji polikliniğimize başvuran asemptomatik gebe ve jinekolojihastalarında servikovajinal smear, HPV DNA, kolposkopi ve kolposkopik biyopsisonuçlarının karşılaştırılması.Gereç ve Yöntemler: Asemptomatik 50 jinekolojik ve 50 gebe hastadanpapsmear testi, vajinal kültür ve servikal HPV DNA taraması için örneklem alındı.Tüm hastalara rutin kolposkopi yapıldı. Kolposkopik derecelendirme Swedeskorlama sistemine göre yapıldı. Gebelerde 5 ve üzeri puan alanlara, jinekolojigrubunda ise 8 ve üzeri puan alanlara punch biyopsi uygulandı. Hasta grupları,sonuçlar açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Jinekolojik popülasyonda yaş ortalaması 36±8,04, gebepopülasyonda ise 26.32±5 olarak tespit edildi. Gebe grubunda ortalama gebelikhaftası 12 hafta olarak tespit edildi (10-21 hafta aralığında) HPV pozitifliği jinekolojigrubunda %6, gebelerde %2 idi. Konvansiyonel kültürde üreme jinekoloji grubunda%14, gebe grubunda % 22 idi. Ayrıca, jinekoloji grubunda ASCUS %4, LSIL %6;gebe grubunda ise ASCUS %2, LSIL %2 idi. Gebe ve jinekoloji gruplarında toplambiyopsi oranımız %12'dir. Histopatoloji sonuçlarında malign veya premalignlezyonlar saptanmamıştır. Anormal smear bulguları ile anormal kolposkopibulgularını irdeleyecek olursak jinekoloji grubunda anormal smear (ASCUS, LSIL)hastalarında anormal kolposkopi bulgusu % 80, gebe grubunda ise % 100 dür.Bununla birlikte, jinekoloji ve gebe gruplarında Swede skor ile smear sonuçlarıkarşılaştırılmış ve anlamlı saptanmıştır. Histopatoloji sonuçları ise Swede skorlarıkarşılaştırılmış ve her iki grupta da anlamlı farklılık saptanmamıştır. Yüksek Swedeskorları ile anormal smear sonuçları arasında anlamlı bir ilişki vardır.Sonuç: Papsmear tarama testinin sensitivitesinin merkezden merkezedeğişmekte ve yalancı negatiflik oranı % 20'lere kadar çıkabilmektedir. Düşükgrade'li lezyonlarda %6 progresyon olabileceği unutulmamalıdır. Gebelerde çokciddi lezyonlar haricinde tüm invazif girişimler gebelik sonrasına güvenleertelenebilir. Bu çalışmada, smear sonuçlarında anormallik saptanan (Atipik sitoloji)gebelerde, antenatal dönemde güvenli bir şekilde smear testi, servikal biyopsi, HPVörneklemesi, kolposkopinin yapılabileceğini, şayet biyopsiler Sweede ya da Reid gibiskorlama sistemlerinin önerilerine göre alınırsa biopsi sayılarının oldukçaazaltılabileceğini vurgulamak istedik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUterin Cervical Evaluation and Management with Videocolposcopy and Smearin Gynecologıc and Pregnant PopulationAim: This study is about the comparison of the cervicovaginal smear, HPVDNA, colposcopy and colposcopic biopsy results between asymptomatic pregnantand gynecologic patients who applied to our gynecology outpatient clinic.Materials and Methods: The samples including papsmear test, vaginalculture, cervical HPV DNA screening were taken from both 50 asymptomaticgynecologic and 50 asymptomatic pregnant patients. Routine colposcopy wasapplied to all patients. Colposcopic classification was performed according toSweede Scoring System. Punch biopsy was applied to pregnants who were givenover 5 points and to gynecologic patients who were given over 8 points. The patientgroups were compared in terms of the results.Results: The average age in gynecologic population and in pregnantpopulation was detected as 36±8,04 and 26.32±5 respectively. The averagepregnancy week was detected as 12 weeks (The range between 10-21 weeks) Thepositiveness of HPV was 6 percent in gynecologic patients and 2 percent in pregnantpatients. Conventional culture positivity was 14 percent in gynecologic group and 22percent in pregnant group. In addition, in the gynecologic group, ASCUS was 4percent and LSIL was 6 percent; however, in the pregnant group, ASCUS was 2percent and LSIL was 2 percent recpectively. Our total biopsy rate was 12 percent inall groups. Malign or premalign lesions were not detected in histopathologicalresults. When we happen to compare abnormal smear and colposcopic findings, inthe abnormal smear (ASCUS, LSIL) patients found in gynecologic group, abnormalcolposcopic findings are 80 percent; yet they are 100 percent in pregnant Besides,Sweede scores and smear results were compared between two groups and it wasdetected significant statistically. Histopathological results and Sweede scores werecompared between two groups and no significant correlation was detected in bothgroups. There is a significant correlation between high Sweede scores and abnormalsmear results.Conclusion: The sensitivity of papsmear screening test may change fromcenter to center. In this test, false negative rate may increase up to 20 percent. Itshould not be forgotten that low grade lesions may be progressive at the rate of 6percent. In pregnant population, all invasive intervention except for very seriouslesions, can be postponed safely until the postpartum period. In this study we wantedto emphasize that in the pregnant patients who have abnormal smear results, we cansafely perform smear test, cervical biopsy, HPV sampling and colposcopy inantenatal period. If biopsies are taken according to the suggestions of scoringsystems such as Sweede and Reid, biopsy numbers can be reduced considerably.