Suboksipital retrosigmoid yaklaşımda, nörovasküler hasarı en aza indirecek burr hole noktasının morfometrik ölçümlerle saptanması(Kadavra ve kuru kafa çalışması)
The morphometrical determination of the optimal burr- hole spot with minimal neurovascular injury in suboccipital retrosigmoid approach (Cadaveric and dry-skull study)
  1. Tez No: 329148
  2. Yazar: YAVUZ SELİM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BAKİ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Suboccipital Retrosigmoid Yaklaşım, Burrhole, Asterion, Suboccipital retrosigmoid Approach, Burrhole, Asterion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZETSuboksipital Retrosigmoid Yaklaşımda, Nörovasküler Hasarı en aza İndirecekBurr Hole Noktasının Morfometrik Ölçümlerle Saptanması(Kadavra ve Kuru Kafa Çalışması)Suboocipital retrosigmoid yaklaşımda kullanılan burrhole'ün BOS fistülü,hava embolisi ve sinüs yaralanması komplikasyonlarını en aza indirmek amacıylaburrhole'ün nereden yapılması gerektiğinin ortaya konması amaçlandı.Serebellopontin köşeye uygulanan cerrahi yaklaşımlarda kemik belirleyiciler vekraniumun dış ve iç yüzeyindeki klavuz noktalar cerrahi girişim sırasında dikkatealınmıştır. Bu amaçla Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi HastanesindeAnatomi Anabilim Dalı envanterinde bulunan 20 kuru kafatası ve 6 kadavradaoluşturulan fiksasyon sistemi ve yüksek devirli tur yardımıyla 12 adet bilateralsoboccipital retrosigmoid yaklaşım uygulandı. Kuru kafatasında belirli landmarklarkullanılarak kumpas ile ölçümler yapılarak burrhole'ün açılması gereken noktayorumlandı. Kadavralarda ise yapılan burrhole'ün asteriondan yapılması durumundasinüslerle olan ilişkiler yorumlandı. Kadavralarda uygulanan cerrahi tekniğin kranialsinirlere yaklaşım ve yeterliliği konusunda değerlendirime yapıldı. Sonuçta burrholeiçin kullanılacak landmark'ın inion-mastoid uç arası çizilecek doğrusal bir hat ilesuperior nucheal line arasında kalan aralığa, meatus akustikus eksternus posteriorduvarı ile inionu birleştiren doğrusal bir çizginin medianoposteriora doğru bir burrhole açılması yapılan retrosigmoid yaklaşımda komplikasyon açısından sinüsyaralanması ve mastoid hava hücreleri bağlı olarak hava embolisi ve BOS fistülüolma ihtimali açısından en uygun bölge olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Morphometrical Determination of the Optimal Burr- Hole Spot withMinimal Neurovascular injury in Suboccipital Retrosigmoid Approach(Cadaveric and Dry-skull Study)We aimed to determine the most reliable spot for the placement of the burrholeused in the suboccipital retrosigmoid craniotomy in order to minimize theprocedure-related CSF fistula, air emboli, and the transverse-sigmoid sinus injuries.The external and internal bony landmarks of the cranium are taken into considerationduring the course of the procedure. For this purpose, 20 human skulls and 6cadaveric heads- registered in the inventory of the Anatomy Department of theSuleyman Demirel University, Medical Faculty Hospital- were fixed by 3 pointfixator system. Bilateral retrosigmoid craniotomies were performed in 6 cadavers andthe measurements obtained from 12 craniotomies were recorded. Results wereevaluated along with the findings and the observations made in the skulls in terms ofthe correlation between the asterion and the location of the sinuses and the technicaladequecy of the craniotomy in exposing the cranial nerves. As a result, it isconcluded that the posteromedial part of the area defined by the intersection of theline between the mastoid tip and the superior nuchal line and the line between theposterior wall of the external acoustic meatus and inion appears to be the safest spotfor the placement of the burr-hole in the suboccipital retrosigmoid craniotomy inorder to minimize the CSF fistula, air emboli due to the opening of the mastoid aircells, and the transverse-sigmoid sinus injuries.