65 yaş üstü hastalarda D vitamin tedavisinin insülin sekresyonu, adiponektin ve leptin düzeylerine etkisi
Investigation of the efficacy of d vitamin replacement to vitamin D deficient patients over 65 years on insülin secretion, adiponectin and level
  1. Tez No: 329176
  2. Yazar: FATMA HARMANKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NUMAN TAMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Geriatri, Endocrinology and Metabolic Diseases, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: İnsülin sekresyonu, 25(OH)D, adiponektin, leptin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
65 yaş üstü gönüllülerde D vitamin tedavisinin insülin sekresyonu, adiponektin ve leptin düzeylerine etkisiD vitamini ile ilgili yapılan çalışmalar son zamanlarda artmıştır. Diyabet prevelansının artması önleyici çalışmaları da beraberinde getirmiştir. D vitaminin vücutta bir çok organ ve fonksiyonlarıyla etkileşimi gösterilmiştir.Bu çalışmaya diyabet tanısı almamış olan ve OGTT ile doğrulanan 65 yaş üstü gönüllüler alındı. Dışlama kriteri olan hastalar çalışmaya alınmadı. 25(OH)D 20 ng/ml nin altında olan 48 kişilik gruba (Grup 1) onayları alınarak 2 ay süreyle D vit3 damla 50.000İÜ/hafta olarak verildi. 25(OH)D 20 ng/ml üstünde olan 12 kişilik grup (Grup 2) kontrol grubu olarak alındı.Gruplar arasında yaş bakımından anlamlı farklılık vardı. 25(OH)D artışıyla insülin sekresyonu, adiponektin ve leptin değerlerinde anlamlı korelasyon bulunmazken, hastaların başlangıç ve kontrolleri arasında bakılan değerlerde anlamlı değişiklikler saptandı.Korelasyon sonuçlarında anlamlı sonuç bulamamazın nedeni belki çalışmaya az hasta alınmasından kaynaklanıyor olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Investigation of the efficacy of D vitamin replacement to vitamin D deficient patients over 65 years on insülin secretion, adiponectin and level.Recently studies related with Vitamin D has increased. Diabetes prevelance increased with brouhgt also preventive work. A lot of the body organs and functions, vitamin D has been shown to its interact.In this study over 65 years volunteers verified with OGTT may not have been diagnosed with diabet. Patients who have exclusion criteria don?t take to working. 25 (OH) D, under 20 ng/ml which 48 persons Group (Group 1) based on the 50.000İÜ/week approvals were given as D vit3 drops to 2 months. 25 (OH) D 20 ng/ml 12 group (Group 2) on the control group.There was significant difference between the groups in terms of age. When 25(OH)D increased there are not meaningful correlation with insulin secretion, adiponectin, and leptin but in the start and controls there are significant changes in the measurements.The reason is less meaningful in correlation results perhaps might be due to the patient?s number is not yet.Keyword:İnsulin secretion,25(OH)D, adiponectin, leptin