Izole kafa travmalarında prognoz tahmininde geliştirilen modellerin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of two predictive models for prognosis on izolated head injured cases
- Tez No: 329188
- Danışmanlar: PROF. SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Kafa travması, prognoz tahmini, sonuç, Head trauma, Prognosis, Outcome
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
Bu çalı?mada, Trakya Üniversitesi Hastanesine yatırılan izole kafa travmalı olgulardaprognoz tahmininde geli?tirilmi? modellerin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı.Trakya Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilm Dalı ve Yoğun Bakım Ünitelerine yatırılan 204 kafa travmalı olgunun kayıtları incelendi. Elde edilen verilerkullanılarak modeller uygulandı ve prognoz tahminleri elde edildi. Modellerin prognoz tahminleri ve olguların gerçek klinik sonuçları dizkriminant analizi ile istatistiksel olarak incelendi. Model 1?in doğru sınıflandırma oranının % 87,9 olduğu saptandı. Model 1?in özgüllüğü (sensitivite) % 66,7, duyarlılığı (spesifite) % 94,2, pozitif prediktif değeri % 68,8, negatif prediktif değeri % 93,6 olarak saptandı. Model 2?nin doğru sınıflandırma oranının % 90,2 olduğu saptandı. Model 2?nin özgüllüğü (sensitivite) % 57,6, duyarlılığı (spesifite) % 96,5, pozitif prediktif değeri % 76, negatif prediktif değeri % 92,2 olarak saptandı.Sonuç olarak, modellerin etkin tahmin araçları olduğu ve bu modellerin kullanımının izole kafa travmalı olgularda ölüm ve kalıcı bitkisel durum tahmininde yararlı olacağı saptandı. Çok merkezli ulusal ve uluslar arası çalı?malarla modellerin geçerliliğinin değerlendirilmesi ile modellerin yaygın olarak kullanılmaya aday ölçütler olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
eklenecekThe aim of this study is to evaluate two predictive models for prognosis on isolated head injured patients.The records of 204 isolated head injured patients hospitalized in Trakya University Hospital, Department of Neurosurgery and Intensive Care Unit have been examined. Using the obtained data, two models were executed and the estimated prognoses were noted. The estimated prognoses data has been statistically analyzed and compared with the real outcomes of the patients by discriminates analysis. Model 1 had a classification ratio of 87,9%, a sensitivity of 66,7%, a specificity of 94,2%, a positive predictive value of 68,8% and a negative predictive value of 93,6%. Model 2 had a classification ratio of 90,2%, sensitivity of 57,6%, a specificity of 96,5%, a positive predictive value of 76%, and a negative predictivevalue of 92,2.As a conclusion, both models have been evaluated as effective tools for predicting outcome and it is concluded that their use as prognostic models could be beneficial for predicting death and persistent vegetative state. It has have been concluded that both models has potential to be a widely usable predicting tool after that they are evaluated by multicenter national and international trials.