Likopen uygulanan deneysel diyabetli ratlarda serum 8-hidroksi?2-deoksiguanozin (8-OHDG) düzeylerinin belirlenmesi
Determination of serum 8-hidroksi2'-deoksiguanosine (8-OHDG) levels of lycopene treated experimental diabetic rats
- Tez No: 329214
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA DEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: 8-hidroksi?2'-deoksiguanozin, Diabetes Mellitus, HbA1c, Likopen, Rat, STZ
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, deneysel olarak diyabet meydana getirilen ratlarda, pro-enflamatuar ve antioksidan olarak koruyuculuğu bilinen likopen uygulanmasının, DNA hasar göstergesi olan 8-OHdG düzeyleri üzerine etkilerini ortaya koymak ve likopenin diyabet komplikasyonlarındaki olası rolünü araştırmak amacıyla planlandı. Diyabet oluşturmak için D ve DL grup ratlara 45 mg/kg tek doz streptozotosin (STZ) intraperitoneal (i.p) yoldan uygulandı. Kontrol grubuna ise aynı miktarda serum fizyolojik enjekte edildi. Kan şekerleri 270 mg/dl ve üzerinde olanlar diyabetik olarak kabul edilip çalışmaya dahil edildi. L ve DL grubundaki ratlara Likopen ayçiçeği yağında çözdürülerek 10 mg/kg/gün olarak uygulandı. Dört haftalık denemeden sonra toplanan kan örneklerinde glukoz, %HbA1c, serum 8-hidroksi?2'-deoksiguanozin (8-OHdG) düzeyleri tespit edildi. Diyabet + likopen uygulanan grupta kan glukozu ve %HbA1c kontrol ve sadece likopen uygulanan gruplara göre artmış olmakla beraber (p0.05) bir şekilde fark olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Lycopene has proinflammatory and antioxidant properties. This study was planned to determine the effects of lycopene treatment on 8-hidroksi?2'-deoksiguanosine (8-OHdG) levels of experimental diabetic rats. In order to create the diabetes in rats in group D and DL groups 45 mg / kg single dose streptozotocin (STZ) was administered intraperitoneally (i.p.). After dissolving in sunflower oil 10 mg of lycopene / kg / day was administered to the rats in group L and DL. The experimental procedure continued during four weeks. The serum glucose, %HbA1c and 8-OHdGlevels were determined in blood serum.