Gaziantep sanayi atık sularında arıtma öncesi ve sonrası ağır metal düzeyleri
Heavy metal levels in aziantep industrial waste water before and after treatment
- Tez No: 329218
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Veteriner Hekimliği, Pharmacy and Pharmacology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal düzeyleri, atık su arıtma, çevre kirliliği, Gaziantep, sanayi, Heavy metal levels, waste water treatment, environmental pollution, Gaziantep, industry
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalı?mada; Gaziantep ilindeki çe?itli sektörlerde üretim yapan fabrikaların arıtma i?lemi sonrası de?arj ettikleri atık sulardaki ağır metal miktarlarının tespit edilmesi ve bu değerlerin Çevre ve Sağlık Bakanlığı?nın belirlediği standart değerlerle kar?ıla?tırılması amaçlanmı?tır. Çalı?ma kapsamında toplam 84 numune alınmı? olup bu numuneler; tekstil, motor yağı, akü imalatı sanayi ve dere kontrol numunelerinden olu?maktadır. Atık sularda As, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, Sb ve Zn ağır metalleri ICP-MS ile analiz edilmi?tir. Sanayi sektörlerinin atık suları kontrol bölgesi numunelerine göre ağır metal, pH ve elektriksel iletkenlik bakımından oldukça yüksek değerlerdedir. Su kalite sınıflamasına göre tekstil sanayi arıtma öncesi atık suları Pb, Cr ve Ni elementleri II ve Zn elementi III.sınıfta; arıtma sonrası ise I.kalite sular sınıfında; As, Mn, Ba, Cd, Cu, Fe elementleri ve pH bakımından arıtma öncesi ve sonrası I. kalite sular sınıfında; motor yağı sanayi arıtma öncesi atık suları Cr II., Cu, Mn ve Ni bakımından III.,Pb, Hg, Zn elementi bakımından IV. kalite sular sınıfında; arıtma sonrası Cu III., Hg elementi IV., Cr, Ni, Zn, As ve Pb elementleri bakımından ise I. kalite sular sınıfında; Fe, Cd ve Ba elementleri bakımından arıtma öncesi ve arıtma sonrası I. kalite ve pH bakımından IV.kalite sular sınıfında; akü imalat sanayisinde ise arıtma öncesi ve sonrası Cr, Ni, Cu, Zn, As, Pb, Hg ve pH bakımından IV. kalite su sınıfında yer almaktadır. Atık sular de?arj standartlarına göre değerlendirildiğinde; tekstil ve motor yağı sanayilerine ait örneklerin tümü Hg bakımından de?arj edilemez; akü imalat sanayisine ait örneklerin tamamı Hg, Pb ve pH bakımından de?arj edilemez özelliktedir. Arıtma öncesi üç sektörün atık sularındaki ağır metaller kar?ıla?tırıldığında özellikle akü imalat sanayi ve motor yağı sanayi atık sularının, tekstil sanayi atık sularına göre daha yüksek ağır metal içerdikleri gözlenmektedir. Arıtma sonrası üç sektörün atık sularındaki ağır metaller, dere kontrol numunelerindeki ağır metallerle kar?ıla?tırıldığında, özellikle Cr, Cu, Ni, Zn, Hg ve Pb element deri?imlerinin dere kontrol numunelerindeki ağır metallerden oldukça yüksek olduğu tespit edilmi?tir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the heavy metals (As, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Mo, Ni, Pb, Sb and Zn) contents of waste water of factories involved in various sectors within the province of Gaziantep during the production that throwing after refining process, and compare the results with the standard values set by the Ministry of Health. 84 samples had been taken within the scope of the study, which were collected from the textile industry, motor oil industries, battery manufacturing industry and stream control samples. Ba, Cd, Cr, Cu, Hg, Mn, Mo, Ni, Pb and Sb heavy metals of the waste waters were analysed by ICP-MS. Waste water of industrial sectors has usually quite high heavy metals, pH and electrical conductivity according to the streams control samples. According to the classification of water quality, some samples of the textile industry is in II., III. and IV. water quality class according to Cr, Zn, Pb, Hg, and pH. According to the classification of water quality, most of the samples of engine oil industry is in II., III. and IV. water quality class according to Cr, Mn, Ni, Cu, Zn, As, Pb, Hg, and pH. According to the classification of water quality, most of the samples of battery manufacturing industry is in II., III. and IV. water quality class according to Cr, Ni, Cu, Zn, As, Pb, Hg, and pH. If the waste water evaluated according to the discharge standards; all samples belonging to the industries of textile and motor oil cannot be discharged in terms of Hg; all samples belonging the battery manufacturing industry cannot be discharged in terms of Hg Pb and pH. If the heavy metals contents of pre-treatment waste water of three sectors compared; it is observed that the heavy metal contents of the battery manufacturing and motor oil industry waste waters are higher than textile industry waste waters. If the heavy metals contents of waste water of three sectors and stream control samples compared; especially Cr, Cu, Ni, Zn, Hg and Pb elemental concentrations of the stream control samples are higher than the industries samples