Çocuk yoğun bakımda vankomisin rezistan entrokok kolonizasyonunda moleküler epidemiyoloji ve risk faktörleri
Vancomycin rezistans enterococcus colonization, moleculer epidemyology and risc factors in pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 329249
  2. Yazar: ÖMER OKUYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ AKSARAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: VRE, PFGE, VanA, Colonization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yoğun Bakımda Vankomisin Rezistan Enterokok KolonizasyonundaMoleküler Epidemiyoloji ve Risk FaktörleriEnterokoklar; insanlarda gastrointestinal sistem özellikle kolon florasınındeğişmez komponentidir. Ancak, gastrointestinal sistem dışında sağlıklı insanların en az% 25'inde orofarinks, hepatobiliar sistem, vagina, üretra ve deri yüzeyinde enterokokkolonizasyonu görülür. Normal şartlarda düşük virulan ve bazı antibiyotiklere karşı daintrinsik dirence sahip olan bu mikroorganizmalar, 1986 yılından itibaren başta Avrupaülkeleri olmak üzere tüm dünyada glikopeptid grubu antibiyotiklere karşı dirençgeliştirmişlerdir. Enterokok suşların sebep olduğu üriner sistem enfeksiyonları, cerrahiyara enfeksiyonları ve bakteriyemi gibi hastane kökenli enfeksiyonların giderek artansıklıkta görülmesi; bu suşların neden olduğu enfeksiyonlar da ciddi tedavibaşarısızlıklarına, tedavi rehberlerinin değişmesine, hastane enfeksiyonlarınınkontrolünde Vankomisin Rezistan Enterokok'ları da dikkate alan yeni düzenlemeleringeliştirilmesine ve ciddi epidemiyolojik çalışmaların yapılmasına sebep olmuştur.Diğer yandan gıda üretiminde de bir glikopeptit antibiyotik olan avoparcin vediğer geniş spektrumlu antibiyotiklerin irrasyonel kullanımı, toplum kökenliVankomisin Rezistan Enterokok kolonizasyonlarının artışına yol açmıştır. VankomisinRezistan Enterokok kolonize kişilerin hastaneye kabulleri, bir taraftan hastaneenfeksiyonları için endojen ve ekzojen kaynak olarak, diğer taraftan da stafilokoklargibi gram pozitif mikroorganizmalara direnç genlerinin aktarılmasında rol oynarlar.Bu çalışmada, Toplumda enterekok ve Vankomisin Rezistan Enterokokkolonizasyon insidansı ile kolonize hastaların Çocuk Hastalıkları yoğun bakımünitesindeki muhtemel Vankomisin Rezistan Enterokok kökenli hastane enfeksiyonlarıile ilişkisi araştırıldı. Bu amaçla, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde 82 hastadan alınan246 adet göbek, kulak ve rektal sürüntü örneğinden izole edilen 49 enterococcusizolatının Pulsed Field Gel Electrophoresis yöntemi ile analiz edilmiş ve klonalilişkileri araştırılmıştır. VanA ve VanB gen kümelerinin varlığını göstermek içinPolymerase chain reaction yöntemi uygulanmıştır.Sonuç olarak, İzolatlar arasında klonal ilişki bulunamamıştır. Bu izolatların, 11tanesinde VanA olmak üzere toplam 14 suşta Vankomisin direnci tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler; VRE, PFGE, VanA, Kolonizasyon,
Özet (Çeviri)
Vancomycin Rezistans enterococcus colonization, moleculer Epidemyology andRisc Factors in Pediatric İntensive Care UnitEnterococcus is constant component especially in the colon flora. However,Enterococcus colonization have seen oropharynx, urethra, vagina, hepatobiliary systemand skin surface at least 25% healthy people.The microorganism which is low-virulentad some intrinsic resistance toantibiotics have developed resistance to glycopeptide antibiotics, particularly inEuropean countries since 1986 all over the world. Hospital-acquired infection (Such asurinary tract infection, surgical wound infection and bacteremia) caused byEnterococcus has seen in increasing frequency. This frequency has caused a serioustreatment failure of infections caused by the strains, changes in treatment guidelines,development of new regulation (Vankomisin Rezistan Enterokok take into account) andserious epidemiological studies.On the other hand, Community-acquired Vankomisin Rezistan Enterokokcolonization increased due to irrational use of broad-spectrum antibiotics and avoparcin,a glycopeptide used in food production.Vankomisin Rezistan Enterokok colonized people addmited to the hospital causeendogenous and exogenous source for nosocomial infections and transfer of resistancegene to gram-positive microorganism such as staphylococcus.İn this study, incidence Vankomisin Rezistan Enterokok and enterococcus in thecommunity and possible clonal relationship between isolates of colonized patients withnosocomial innfection cused Vankomisin Rezistan Enterokok in Pediatric İntensiveCare Unit have been investigated.For this purpose, a total of 49 enterococcus isolates were evaluated which wereobtained from 246 ear, navel and rectal swab specimens take from 82 patient in thePediatric İntensive Care Unit Balcalı Hospital. First of all, 49 isolates were analysed :Pulsed Field Gel Electrophoresis methods and investigated clonal relationship. On theother hand, Polymerase chain reaction methods was applied 14 vancomycin resistanceenterococcus for presence VanA ve VanB gene cluster.As a result, Clonal relationship could not founded in 49 enterococcus isolates. Atotal of Vancomycine resistance 14 isolates , 11 were indicated VanA gene.