Mor kriptosistemler ve güvenliği üzerine
On mor cryptosystems and security
  1. Tez No: 329476
  2. Yazar: HÜSEYİN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTINDİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: MOR Kriptosistem, özel lineer gruplar, iç otomorfizma, üreteç, kriptoanaliz, konjuge problemi, sonlu abelyan grup, MOR cryptosystem, special linear groups, inner automorphizm, generator, cryptanalysis, conjugacy problem, finite non-abelian groups
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezin amacı MOR Kriptosistemin yapısını ve güvenliğini incelemektir.Bu tez dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde MOR Kriptosistemin daha iyi anlaşılması için bazı tanım ve matematiksel konulara yer verilmiştir. İkinci bölümde simetrik ve asimetrik kriptosistem üzerinde durulmuş ve bunların karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca bu bölümde RSA Algoritması, Diffie-Hellman Anahtar Değişimi, El Gamal gibi asimetrik kriptosistemler, örnekler verilerek izah edilmiştir. Üçüncü bölümde özel lineer gruplar verilip; üreteçler cinsinden ifade edilmiştir. Yine bu bölümde Paeng ve arkadaşları [2] tarafından önerilen sonlu abelyan olmayan gruplar üzerine inşa edilmiş olan MOR Kriptosistemin Algoritması ve anahtar üretimi için şartlar anlatılmıştır. Bu bölümün sonunda MOR Kriptosistemin güvenlik, verim, açıklıkları izah edilmiş ve diğer şifreleme algoritmaları ile karşılaştırılması yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the structure and security of the MOR Cryptosystem.This thesis consists of four chapters. Chapter I includes definitions and mathematical subject for better understanding of the MOR Cryptosystem. Chapter II focuses on symmetric and asymmetric cryptosystems and their differences. Also some examples for specific asymmetric cryptosystem such as RSA Algorithm, Diffie-Hellman Key Exchange, El Gamal are examined. In chapter III we study special linear groups which are defined by in terms of generators. The MOR Cryptosystem Algorithm based on finite non-abelian groups offered by Paeng et.al.[2] and conditions for the key production are examined. Finally, it explains the security, efficiency, deficits and the differences of the MOR Cryptosystem to certain other encryption algorithms. Chapter IV includes a conclusion and suggestions.