Mor havuç, konsantresi, şalgam suyu, nar suyu ve nar ekşisi ürünlerinde antioksidan aktivitesi tayini ve fenolik madde profilinin belirlenmesi
Antioxidant activities and phenolic substance profile of purple carrot,ıts concentrate, shalgam beverage, pomegranate juice and sour pomegranate concentrate products
  1. Tez No: 222296
  2. Yazar: TUBA ÖZTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERAAT ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fenolik madde, HPLC, mor havuç, salgam suyu, nar, Phenolic substance, HPLC, purple carrot, shalgam beverage, pomegranate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalısmada yüksek fenolik içerikleri ile ilgili olarak, taze olarak sıkılmıs nar suyu, ticari nar suyu, nar eksisi, mor havuç, mor havuç suyu konsantresi ve salgam suyu gıdaları ele alınmıstır. lk olarak fenolik madde içerikleri ve antioksidan aktiviteleri çesitli metotlar ile tespit edildikten sonra fenolik madde profilleri HPLC metodu ile belirlenmistir. Toplam fenolik madde miktarının belirlenmesinde Folin-Ciocalteu metodu kullanılmıstır. Ayrıca flavonoid miktarı, kolorimetrik flavonoid analizi ile ve toplam antosiyanin miktarı pH-diferansiyel metodu ile belirlenmistir. Antioksidan aktivitesinin belirlenmesinde ise çesitli metodlardan yararlanılmıstır. Örneklerin fenolik madde profilleri ise HPLC yöntemi ile belirlenmistir. Örneklerin toplam fenolik madde miktarı 1,052-15,5 mg GA/g aralıgında bulunmustur. Toplam flavonoid madde miktarı ise 0,05-1,5 mg EK/g aralıgında bulunmustur. Toplam antosiyanin madde miktarı ise 0,022-7,5 mg Ant/g aralıgında bulunmustur. Toplam fenolik, flavonoid ve antosiyanin miktarları belirlenen örneklerin bir sonraki asamada farklı metodlar uygulanarak antioksidan aktivitesi belirlenmistir. Toplam fenolik madde miktarı oldukça yüksek olan mor havuç suyu konsantresinin antioksidan aktivitesi de ölçülen tüm metodlarda oldukça yüksek gözlenmistir. Bunun yanı sıra fenolik madde miktarı oldukça yüksek olan taze sıkılmıs nar suyu örnegi de antioksidan aktivitesi ölçüm metodlarına göre oldukça iyi aktivite göstermistir. Ayrıca taze sıkılmıs nar suyu örneginin ticari nar suyuna göre daha yüksek aktivite gösterdigi gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, freshly squeezed pomegranate juice, commercial pomegranate juice, sour pomegranate concentrate, purple carrot, purple carrot juice concentrate and shalgam beverage were dealt with their high phenolic content. Firstly, the phenolic contents and antioxidant activity potential were determined by different methods. Then, their phenolic substance profiles were determined by HPLC method. For determination of total phenolic content Folin-Ciocalteu method is used. Furthermore, total flavonoid amount was determined by colorimetric flavonoid analysis and total anthocyanin amount was determined by pH-differantial method. For antioxidant activities determinations different methods were used. For determining phenolic profiles of samples, HPLC method was used. The phenolic contents of samples found between 1,052-15,5 mg GA/g. Total flavonoid content found between 0,05-1.5 mg EC/g. Total anthocyanin content found between 0,022-7,5 mg Ant/g. In the next step, antioxidant activities were evaluated with different methods. Purple carrot juice concentrate which have the highest phenolic content, also have the highest antioxidant activity for the all methods used. Beside this, freshly squeezed pomegranate juice which had the highest amount of phenolic substances, showed good antioxidant activity. Freshly squeezed pomegranate juice also showed better antioxidant activity than commercial pomegranate juice.