Av arama algoritması ile sıkı zaman pencereli araç rotalama problemlerinin çözümü
The solution vehicle routing problem with hard time windows with hunting search algorithm
  1. Tez No: 329489
  2. Yazar: NİHAN GÜLSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİNEM KULLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Av arama algoritması, sıkı zaman pencereli araç rotalama problemi, rassal anahtarlama metodu, ayırma algoritması, Hunting search algorithm, vehicle routing problem with hard time windows, Rrndom-Key procedure, splitting algorithm
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Av arama optimizasyon algoritması, hayvanların grup olarak avlanmasından esinlenilerek, sürekli optimizasyon problemleri için geliştirilmiş yeni bir algoritmadır. Bu çalışmada lojistik sisteminin temelini oluşturan araç rotalama problemlerinden sıkı zaman pencereli araç rotalama problemi av arama algoritması ile çözümlenmiştir. Bu amaçla, av arama algoritması rassal anahtarlama metodu ve ayırma algoritması ile SZPARP problemlerin çözümü için uygun hale getirilmiştir. Çalışma sonucunda geliştirilen SZPARP için av arama algoritması literatürde sıkça kullanılan Solomon'un problemleri için çözümlenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde, küçük boyutlu problemlerde, diğer algoritmalarla rekabet edilebilecek düzeyde çözüm elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hunting search optimization algorithm is a novel algorithm developed for continuous optimization problems, inspired by group hunting behavior of animals. In this study, vehicle routing problem with hard time windows (VRPHTW) which underlies the logistic system is analyzed by hunting search algorithm. In order to do this, hunting search algorithm is modified using random-key procedure and splitting algorithm to make it compatible with vehicle routing problem with hard time windows. The developed hunting search algorithm for VRPHTW is analyzed on frequently used Solomon problems in literature. Obtained results showed that, proposed algorithm is competitive with other algorithms on small sized problems.