Al2O3 partikül takviyeli 6061 alüminyum metal matriksli kompozitlerin işlenebilirliği
Machinability of reinforced 6061 aluminium alloy metal matrix composites with Al2O3 particles
- Tez No: 329506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN KANCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Al 6061 Alaşımı, Metal Matriksli Kompozit, Al2O3, Yüzey Pürüzlülüğü, İşlenebilirlik, Al 6061 Aluminum Alloy, Metal Matrix Composite, Al2O3, Surface Roughness, Machinability
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, Vorteks metodu ve basınç ile iki farklı boyut ve üç farklı ağırlık oranlarında ?-Al2O3 partikülleri ile takviye edilmiş 6061Al esaslı Metal Matriksli Kompozitler (MMK) başarılı bir şekilde üretilmiştir. Deneylerde %10, %15 ve %20 hacim oranlarında Al2O3 takviyeli kompozitler kullanılmıştır. İşlenebilirlik deneyleri torna tezgâhında sementit karbür kesici takım kullanarak yapılmıştır. Farklı takviye oranlarına sahip kompozit malzemelerde takviye oranının işlenebilirliğe etkisinin incelenmesi için deneyler sabit hacimde, sabit kesme derinliğinde, farklı kesme hızlarında ve farklı ilerlemeler kullanılarak yapılmıştır. İşlenebilirliğe etki eden parametrelerin değişimi ile kesme kuvvetlerindeki değişim, yüzey pürüzlülük değerleri ve takım aşınması incelenmiştir. Deneyler esnasında en düşük Ra değeri % 20 partikül oranına sahip, 280 m/dk kesme hızında 0,67µm olarak tespit edilmiştir. SK kullanılarak yapılan kesme işlemlerinde partikül oranı arttıkça yığıntı talaş oranının da arttığı gözlemlenmiştir. Partikül boyutunun azalması yığıntı talaş miktarını arttırmıştır.2012, 65 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis, reinforced 6061Al alloy Metal Matrix Composites (MMCs) have been successfully produced with two different sizes ?-Al2O3 particles and three different ?-Al2O3 particle contents (10%, 15% and 20%) by using vortex method and subsequently applied pressure. Machinability tests are performed using cementite carbide cutting tools in the lathe. Machinability tests on 6061 Aluminum alloy metal matrix composite were performed under different cutting speeds, constant volume, and constant cutting depth. To find out the effect of studied parameters (two different sizes and three different volume ratio) on machinability of reinforced 6061Aluminium alloy, variation of cutting force, surface roughness and tool wear tests were measured and examined. It was observed that the lowest Ra value (0.67 µm) was monitored at 6061Al alloy MMCs with 20% ?-Al2O3 at 280 m/sec cutting speed. Test results showed that increasing the particles content in composites increased the remained chip amount in cutting processes by using cementite carbide. Moreover, reduction in particle size increased the built up edge.2012, 65 page