Malatya ili kayısı bahçelerinde bulunan Capnodis türleri, yoğunlukları ve zarar oranlarının belirlenmesi
Determination of Capnodis species, their distributions, population densities and damage levels in apricot orchards in Malatya province
- Tez No: 329521
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Capnodis tenebrionis, C. carbonaria, kayısı, Malatya, Capnodis tenebrionis, C. carbonaria, apricot, Malatya
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Capnodis tenebrionis ve C. carbonaria (Coleoptera: Buprestidae) türleri kayısı meyve ağaçlarının en önemli zararlılarındandırlar. Bu çalışma ile Malatya ili kayısı bahçelerinde bulunan yaygın Capnodis spp türleri ve yoğunlukları ve zarar oranları tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma Malatya ilinin Akçadağ, Battalgazi ve Doğanşehir ilçelerinde bulunan kayısı bahçelerinde haftalık sörvey çalışması ile yürütülmüştür.2010 yılında bütün örnekleme alanlarından toplam 1020 adet Capnodis ergini toplanmıştır. Toplanan erginlerin 805 adedi C. tenebrionis (688?:117?), 215 adedi de C. carbonaria (193?: 22?)'dır. İlk C. tenebrionis erkek ergin çıkışı 27 Nisan'da olurken, ilk dişi ergin çıkışı 18 Mayıs'da gözlenmiştir. Örnekleme süresince en fazla erkek ve dişi birey 24 Ağustos tarihinde yakalanmıştır. İlk C. carbonaria erkek ergin çıkışı 22 Haziran'da olurken, ilk dişi ergin çıkışı 20 Temmuz'da gözlenmiştir. Örnekleme süresince en fazla erkek ve dişi birey 24 Ağustos tarihinde yakalanmıştır. Capnodis tenebrionis ve C. carbonaria ergin çıkışları sıcaklığın 30 °C ve yüksek olduğu 29 Haziran'da artmaya başlamış, 24 Ağustos'da sıcaklık 37°C olduğunda en yüksek noktaya ulaşmıştır.2011 yılında bütün örnekleme alanlarından toplam 1170 adet Capnodis ergini toplanmıştır. Toplanan erginlerin 903 adedi C. tenebrionis (790?:113?), 267 adedi C. carbonaria (225?:42?)'dır. İlk C. tenebrionis erkek ergin çıkışı 23 Nisan'da olurken, ilk dişi ergin çıkışı 30 Nisan'da gözlenmiştir. Örnekleme süresince en fazla erkek birey 21 Ağustos ve dişi bireylere ise 28 Ağustos tarihinde rastlanmıştır. İlk C. carbonaria'e ait erkek ve dişi erginler çıkışı 30 Nisan'da gözlenmiştir. Örnekleme süresince en fazla erkek 31 Temmuz, 21-28 Ağustos tarihlerinde, dişi birey 31 Temmuz tarihinde yakalanmıştır. Capnodis tenebrionis' in ergininin en fazla yakalandığı 10 Temmuz, 14-28 Ağustos ve 4 Eylül tarihlerinde maksimum sıcaklık sırasıyla 37, 31, 30.9 ve 30.4 °C olduğu tespit edilmiştir. Capnodis carbonaria'nın erginlerinin en fazla yakalandığı 31 Temmuz'da maksimum sıcaklık 40.2 °C olduğu tespit edilmiştir.2010 yılında en fazla zarar oranı % 30'luk oranla üç yaşındaki `Kabaaşı+Hacıhaliloğlu' çeşitinde rastlanmıştır. Bunu % 22,2'lik oranla yedi yaşındaki `Kabaaşı', % 14,8'lik oranla 25 yaş ve üzerindeki `Hacıhaliloğlu+Hasanbey', % 6,6'lık oran ile 10-15 yaş arasındaki `Hacıhaliloğlu+Hasanbey', % 3,7'lik oran ile 20 yaşındaki `Kabaaşı', % 2,0'lik oran ile 20 yaş ve üzerindeki `Hacıhaliloğlu+Hasanbey', % 0,7'lik oran ile 20 yaş ve üzerinde olan `Hacıhaliloğlu+Kabaaşı+Hasanbey+Çataloğlu' çeşidinde rastlanmıştır. 2011 yılında en fazla zarar oranı % 30' luk oranla dört yaşındaki `Kabaaşı+Hacıhaliloğlu' çeşitinde rastlanmıştır. Bunu % 16,6'lik oran ile 25 yaş ve üzeri yaştaki `Hacıhaliloğlu+Hasanbey', % 10,2'lik oran 20 üzeri yaşındaki `Kabaaşı', % 8,3'lık zarar oranı 10 ile 15 arasındaki `Hacıhaliloğlu+Hasanbey' çeşidinde, % 2,0'lik zarar oranı 20 yaş ve üzerindeki `Hacıhaliloğlu+Hasanbey' çeşidinde, % 1,3 oran ile 20 yaş ve üzerinde olan `Hacıhaliloğlu+Kabaaşı+Hasanbey+Çataloğlu' çeşitlerde tespit edilmiştir.2012, 78 sayfa
Özet (Çeviri)
Capnodis tenebrionis and C. carbonaria (Coleoptera: Buprestidae) species are important pests of apricot trees. Purpose of this study was to determine Capnodis species, their distribution, population densities and damage levels in apricot orchards in Malatya province. The study was conducted in Akçadağ, Battalgazi and Doğanşehir districts of Malatya province as weekly surveys. A total of 1020 capnodis adults were collected in 2010 from all the sampling areas. Among these, 805 were C. tenebrionis (688?:117?) and 215 were C. carbonaria (193?:22?). The first adult male emergence for C. tenebrionis was observed on 27th April and the first female emergence was observed on 18th May in 2010. The highest numbers of male and female catches were recorded on 24th August. For C. carbonaria first male emergence was observed on 22nd June and the first female emergence was observed on 20th July. The highest catches of female and male for this species were recorded on 24th August. Both species? adults emergence accelerated with temperatures higher than 30°C (29th June) and peaked on 24th August when temperature was recorded as 37°C.A total of 1170 Capnodis adults were collected in 2011 from all the sampling areas. Among these, 903 were C. tenebrionis (790?:113?) and 267 were C. carbonaria (225?:42?). The first adult male emergence for C. tenebrionis was observed on 23rd April and the first female emergence was observed on 30th April in 2011. The highest number of male catch was recorded on 21st August and the highest number of female catch was recorded on 28th August. For C. carbonaria first male and female emergence were observed on 30th April. The highest catches of male were on 31st July, 21st and 28th August, and the highest catch for female was 31st July. Both species? adults emergence accelerated with temperatures higher than 30°C (29th June) and peaked on 24th August when temperature was recorded as 37°C. On the dates on which high numbers of catches of C. tenebrionis were observed with the maximum temperatures of 37, 31, 30.9 and 30.4 °C on 10th July, 14th August, 28th August and 4th September respectively. The maximum temperature was 40.2 °C on 31st July when the highest number of C. carbonaria catches was observed.The damage levels observed and the details of the orchards on 2010 as follows; 30% `Kabaaşı + Hacıhaliloğlu? (3 years old), 22.2% `Kabaaşı? (7 years old), 14.8% `Hacıhaliloğlu + Hasanbey? (more than 25 years old), 6.6% `Hacıhaliloğlu + Hasanbey? (10-15 years old), 3.7% `Kabaaşı? (more than 20 years old), 2% `Hacıhaliloğlu + Hasanbey? ( more than 20 years old), 0.7% `Hacıhaliloğlu + Kabaaşı + Hasanbey + Çataloğlu? (more than 20 years old). The damage levels observed and the details of the orchards on 2011 as follows; 30% `Kabaaşı + Hacıhaliloğlu? (4 years old), 16.6% `Hacıhaliloğlu + Hasanbey? (more than 25 years old), 10.2% `Kabaaşı? (more than 20 years old), 8.3% `Hacıhaliloğlu + Hasanbey? (10-15 years old), 2% `Hacıhaliloğlu + Hasanbey? (more than 20 years old), 1.3% `Hacıhaliloğlu + Kabaaşı + Hasanbey + Çataloğlu? (more than 20 years old).2012, 78 pages