Hatay'da yayılış gösteren Glycyrrhiza türleri [G. glabra L., G. echinata L. ve G. flavescens Boiss.] üzerine moleküler ve ekolojik araştırmalar
Molecular and ecological investigations on Glycyrrhiza species [G. glabra L., G. echinata L. and G. flavescens Boiss.] spread in Hatay/Turkey
- Tez No: 329540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Genetik, Biology, Botany, Genetics
- Anahtar Kelimeler: ekoloji, moleküler ekoloji, Glycyrrhiza, meyan, endemik, Hatay, ecology, molecular ecology, Glycyrrhiza, licorice, endemic, Hatay
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Hatay'da yayılış gösteren Glycyrrhiza türleri üzerine 2012 yılında gerçekleştirilen bu çalışmanın hem ekolojik hem de moleküler temelli olması planlanmıştır.Bu çalışma kapsamında araştırma alanımızdaki Glycyrrhiza türlerinin dağılım gösterdikleri habitatların biyoklimatik, edafik, topografik ve biyotik gibi bazı ekolojik özellikleri belirlenmiştir. Araştırma alanından toplanan Glycyrrhiza örneklerine ait toprak ve bitki örnekleri üzerine yapılan çalışmalar sonucu elde edilen veriler ?Kanonik Korelasyon Analizi? yöntemiyle karşılaştırmalı olarak ele alınıp değerlendirilmiştir.Çalışmamızın moleküler yöntemler kısmında ise son yıllarda popüler bir teknik haline gelen SSR belirteçleri kullanılarak farklı ekolojik koşullar altında yetişen Glycyrrhiza cinsine ait bireylerin tür içi ve türler arası genetik çeşitliliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. 7 adet SSR markörü kullanılarak toplam 459 polimorfik bant elde edilmiş ve polimorfizm oranı % 94.19 olarak belirlenmiştir. En fazla bant üreten primer MTIC326 (93 adet) olurken en az bant üreten primer ise MTIC332 (15 adet) olmuştur. Oluşturulan dendogram incelendiğinde coğrafi olarak birbirine yakın populasyonların genetik benzerlik açısından da birbirlerine yakın oldukları sonucuna varılmıştır.Elde edilen tüm sonuçlar moleküler ekoloji bakış açısıyla yorumlanmaya çalışılmıştır.2013, 160 sayfa
Özet (Çeviri)
This study, which was planned to be both ecologic and molecular based, was carried out about Glycyrrhiza species in Hatay in 2012.With in the frame of this study, some ecological properties such as bioclimatic, edaphic, topographic and biotic of Glycyrrhiza habitats in our research area were determined. Data derived from studies on soil and plant samples of Glycyrrhiza species collected from the research area were assessed by Conical Corelation Analysis method.In molecular methods section, intra and inter-species genetic variations of the Glycyrrhiza species grown in different ecological conditions were tried to be revealed using SSR reagents which became a popular technique in recent years. Seven primers produced Eighteen loci and a total of 459 bands were observed with average of 94.19 % locus. Most bands were produced by MTIC326 (93) while the least was by MTIC339 (15). The populations close to each other geographically had been observed low into genetic variability. The obtained results were tried to be explained in view of molecular ecology.2013, 160 pages