Asi Nehri'nde (Hatay) yaşayan abu kefal (Liza abu (Heckel, 1843))'in bazı biyolojik özellikleri
Some biological aspects of abu mullet (Liza abu (Heckel, 1843)) living in the River Asi (Hatay)
- Tez No: 329582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNAZ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Asi River, Liza abu, age, growth, reproduction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma da, Mayıs 2011- Nisan 2012 tarihleri arasında Asi Nehri'nde yakalanan 411 adet Liza abu (Heckel, 1843) türünün bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir. Populasyonun % 31,39 (129)'u erkek, % 35,04 (144)'ü dişi ve % 33,58 (138)'i juvenil birey olarak belirlenmiştir.Maksimum IV yaşına kadar birey saptanmış ve bireylerin çatal boy dağılımı 2,1-18,5 cm arasında, ağırlığı ise 0,11-53,00 g arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Erkek, dişi ve tüm bireyler için sırasıyla boy-ağırlık ilişkisi W=0,0087*L2,939, W=0,0043*L3,246 ve W=0,0096*L2,907 bulunmuştur. von Bertalanffy büyüme parametreleri erkekler için L?= 18,75 cm, k= 0,379 yıl-1, t0= -0,855 yıl olarak, dişiler için L?= 22,68 cm, k= 0,307 yıl-1, t0= -0,944 yıl olarak ve tüm bireyler için L?= 20,83 cm, k= 0,323 yıl-1, t0= -0,618 yıl hesaplanmıştır.Liza abu türünün tüm bireylerinin (E+D) mevsimsel kondisyon faktörü 0,657 (yaz) ile 1,016 (kış) arasında değişmiştir. Aylık gonadosomatik indeks değerleri E:0,780 ve D:0,915 (Ağustos) ile E:9,834 D:13,136 (Nisan) arasında değişmiştir. Gonadosomatik indeks değerlerine göre üreme sezonunun Nisan ayında başladığı ve Ağustos ayına kadar devam ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study was to investigate some biological aspects of 411 Liza abu (Heckel, 1843) specimens caught from Asi River, between May 2011 and April 2012. 31.39 % (129) of the population was determined as male, 35.04 % (144) were female and 33.58 % (138) were juvenile individuals.The maximum age group was determined as IV, and the specimen?s fork length between 2.1 and 18.5 cm, and weight between 0.11 and 66.4 g. The length-weight relationships were found W=0.0087*FL2.939 for males, W=0.0043*FL3.246 for females and W=0.0096*FL2.907 for all individuals. von Bertalanffy growth parameters were estimated as L?= 18.75 cm, k= 0.379 year-1, t0= -0.855 year for males, L?= 22.68 cm, k= 0.307 year-1, t0= -0.944 year for females and L?= 20.83 cm, k= 0.323 year-1, t0= -0.618 year for all population.Condition factor for seasons varied 0.657 (summer)- 1.016 (winter) in all individuals, females and males of Liza abu specimens. GSI values according to months varied between M:0.780, D:0.915 (August) and M:9.834, D:13.136 (April). According to the gonadosomatic index values spawning takes place from the beginning of April until August.2013, 42 pages