Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampusu Fen Edebiyat Fakültesi avlusundaki çamların kurumasında çimlerin allelopatik rolünün araştırılması
Investigation of allelopathic role of grass plants in withering of black pine trees interplanted in garden of Science and Art Faculty of YTU
  1. Tez No: 329616
  2. Yazar: SEHER ÖZKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Allelopathy, Extract, Lolium perenne, Festuca rubra, Festuca arundinace, Pinus nigra
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi avlusunda yetişen Kara çam (Pinus nigra) ağaçlarının kurumasında aynı bahçede ekilmiş olan çim (Lolium perenne, Festuca rubra, Festuca arundinacea) bitkilerinin rolünü araştırmak için gerçekleştirilmiştir. İlgili çim bitkileri laboratuvarda yetiştirildi ve bunlardan özütler elde edildi. Bu özütler ve bahçedeki çimlerden elde edilen yıkantı suyu laboratuvar şartlarında çam (Pinus nigra Arnold. subsp. pallasina (Lamb.) fidelerine sulama suyu olarak uygulanmış ve onların etkileri 10 hafta boyunca haftalık olarak çam fidelerinin gövde ve dal uzamalarının ölçülmesi suretiyle tespit edilmiştir. Sonuç olarak; çam fidelerinin hem gövde hem de dal büyümeleri çalışmada kullanılan çim özütlerinin tamamı tarafından ?t? testine göre kontrol gruplarıyla yapılan karşılaştırmada önemli derecede azaltılmıştır. Ancak çim yıkantı suyu çam fidelerinin büyümesinde önemli bir büyüme engelleyici etki göstermemiştir. Çim türleri arasında en yüksek büyüme engelleyici etki Lolium perenne özütüyle görülürken, bu etki Festuca arundinacea özütüyle daha düşüktü. Anahtar Kelime: Allelopati, Özüt, Lolium perenne, Festuca rubra, Festuca arundinacea, Karaçam.
Özet (Çeviri)
Most of the black pine (Pinus nigra) trees in garden of Science and Art Faculty were seen to be withered. Therefore, this study was carried out to search reason of the event that if there is an allelopathic role of grass species (Lolium perenne, Festuca rubra, Festuca arundinacea)interplanted in the same garden. The grass plants were grown in laboratory and the water extracts obtained from the plants. On the other hand, leachates obtained from the grasses in the garden. The extracts and leachate of the grasses were applied to black pine (Pinus nigra Arnold. subsp. pallasina (Lamb.) Holmboe) seedlings as irrigation water in laboratory conditions and their effects were determined by measuring elongations of stem and branchs of the pine seedlings weekly during 10 weeks. As a result, growths of both stem and branchs of the pine seedlings were decreased significantly by all of the grass extracts used in the study, according to ?t? test comparing with control groups. But the grass leachate did not show any significant growth inhibitory effect on the pine seedlings. Among the grass species, the highest growth inhibitory effect was seen by Lolium perenne extracts, whereas it was lower by Festuca arundinacea.