Coğrafi bilgilerin görselleştirilmesi
Visualization of geographic information
  1. Tez No: 128683
  2. Yazar: MEHMET ALİ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Görselleştirme, kartografik görselleştirme, coğrafi görselleştirme, üç boyutlu modelleme, harita, üç boyutlu harita, haritaların görselleştirilmesi, YTÜ Davutpaşa kampusu, Visualization, cartographic visualization, geographic visualization, 3D modeling, map, 3D map, visualization of maps, YTU Davutpaşa campus
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanın görsel sistemi, bilinen en güçlü algılama sistemidir. En eski iletişim aracı olan haritalar, geleneksel olarak çok eski çağlardan beri coğrafi mekandaki bilgilerin (verilerin) görselleştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bilgisayar bilimleri ve teknolojideki gelişmeler, coğrafi verilerin haritalar biçiminde görselleştirilmesinin yanı sıra yeni tekniklerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Görüntü işleme, bilgisayar grafikleri, animasyon, multimedya ve sanal gerçeklik tekniklerinin birleştirilerek bilgisayar ortamında yeni desenlerin oluşturulması problem çözümünde yeni bir yöntemle bilgilerin sunulmasına yardımcı olabilmektedir. Coğrafi mekandaki verilerin görselleştirilmesi için yukarıda söz edilen yeni teknikler son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Böylece gerçek dünyanın çok daha iyi algılanması mümkün olmaktadır. Bu tezin uygulama kısmında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nün sayısal topografik haritası bir CBS programı olan Map Info Pofessional ve bu program altında çalışan Vertical Mapper programı ve bir animasyon programı olan 3D Studio VIZ programı kullanılmıştır. Bu iki yöntemle yapılan görselleştirme işlemleri karşılaştırılmıştır. Tez sekiz bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş bölümüdür. İkinci bölümde, görselleştirmenin genel tanımı verilmiştir. Üçüncü bölümde, modern kartografya ve coğrafi görselleştirme arasındaki ilişki açıklanmış, bununla ilgili farklı bilim adamlarının görüşleri sunulmuş ve karşılaştırılmıştır. Kartografik görselleştirme işlemi ve görselleştirme stratejilerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, coğrafi verilerin özelliklerinden ve klasik haritaların görselleştirilmesi ve signatür seçimlerinden söz edilmiştir. Beşinci bölümde, coğrafi bilgilerin dinamik görselleştirilmesi anlatılmış. Dinamik değişkenler ve dinamik görselleştirme yöntemleri olan animasyon, simülasyon, multimedya ve sanal gerçeklik kavramları açıklanmıştır. Altıncı bölümde, görselleştirme yazılımları ile ilgili bilgi verilmiştir. Yedinci bölümde, tezin uygulama kısmı anlatılmıştır. Son bölüm sonuç bölümüdür. Bu bölümde, önceki bölümlere anlatılanlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The human visual system İs the most powerful cognition system known. Maps, the oldest communication mean, are traditionally used to visualize information in geographic space. Developments in computer science and technologies have resulted in arising new techniques besides maps for visualization of geographic data. By combining technologies such as image processing, computer graphics, animation, simulation, multimedia, and virtual reality, computers can help present information in a new way so that patterns can be found, greater understanding can be developed, and problems can be solved. New techniques mentioned above for visualization of geographic information have begun to use commonly in cartography and geoinformatics. This enables us to more comprehensively understand our living real world. In this study digital topographic map of YTU Davutpaşa Campus is first 3D visualized with Maplnfo Professional and Vertical Mapper and then an animation is created with 3D Studio VIZ. This study consists often chapters. In chapter one, an introduction is given. In chapter two, general definitions and concepts relating to visualization is given. In chapter three, relations between modern cartography and geographic visualization are given with emphasis on cartographic and visualization strategies for visualization. In chapter four, visualization of traditional maps is described. This chapter includes geographic objects, choice of signatures. In chapter five, dynamic visualization of geographic information İs described. This chapter includes, dynamic variations, animation, simulation, multimedia, virtual reality. Chapter six gives some information about the visualization software. Chapter seven is the application chapter. This chapter gives information about the application. Chapter eight is the conclusion chapter.