Tedarik zinciri yönetiminde erpıı kullanımının, işletme tedarik zinciri yönetimi performansına etkisi
The effects of the use of erpii in supply chain management on enterprise supply chain management performance
- Tez No: 329687
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, ERPII, tedarik zinciri performansı, iç entegrasyon, dış entegrasyon, Supply chain management, ERPII, supply chain performance, internal integration, external integration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, sadece şirket içerisinde yürütülen operasyonları birbirine entegre edebilen ERP sistemlerini kullanan işletmeler, rakiplerine karşı rekabet avantajı sağlama açısından geri kalmaya başlamıştır. Artık sadece kurum içerisindeki süreçlere yeniliklerin entegre edilmesi yeterli olmamakla birlikte; kurum dışında tedarikçilerle ve müşterilerle entegrasyon, ve iş birliği gerekmektedir. ERPII, işletme dışındaki tedarikçileri de tedarik zincirine dahil ederek, maliyet düşürme, tedarik zincirinin etkinliğini artırma ve işbirliği ile daha hızlı, daha yenilikçi işletmeler yaratma özellikleri sayesinde, mevcut ERP çözümlerinden daha fonksiyonel hale gelmiştir. İşletmelerin tedarik zinciri performanslarını olumlu yönde etkileyecek, mevcut ERP çözümlerine ek çözümler sunan, ERP sistemlerine ihtiyaç duyması nedeniyle, bu çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmada, ERPII'nin mevcut ERP sistemlerine getirdiği ek çözümlerin, işletmelerin tedarik zinciri performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Literatürde, ERPII'nin iç ve dış tedarik zinciri entegrasyonunda kullanımını ve tedarik zinciri performansına etkilerini birlikte inceleyen çalışma yer almamaktadır. Yapılan çalışmalar, ERPII'nin firma tedarik zinciri performasına ve firma genel performansına etkilerini incelemektedir. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı, iç ve dış tedarik zinciri entegrasyonu, ERPII ve ve tedarik zinciri performansı konularının birlikte incelenmesidir. Bu çalışma ile amaç, iç ve dış tedarik zinciri entegrasyonunda ERPII kullanımının işletmelerin tedarik zinciri performansı üzerindeki etkilerini belirlemek ve bu konuda çalışma yapacak araştırmacılara örnek oluşturmaktır.Çalışmada, dış entegrasyon, firma tedarik zinciri sisteminin, tedarikçi ve müşteri sistemiyle entegrasyonun sağlanmasını ifade etmektedir. İç entegrasyon ise; şirket içinde kurulacak veya kurulan modüllerin, kullanılan modüllerle entegrasyonunun sağlanabilmesini ifade etmektedir. Araştırmada kullanılan tedarik zinciri performans ölçütlerinin oluşturulmasında, SCOR modeli referans alınmıştır. SCOR modeli performans niteliklerinden güvenilirlik, yanıt verebilirlik, maliyet ve varlık yönetimi etkinliği araştırmada kullanılacak tedarik zinciri performans ölçütleri olarak seçilmiştir.Bu çalışmada, tedarik zinciri yönetiminde iç ve dış entegrasyon alanlarında ERPII kullanımının, işletmelerin tedarik zinciri yönetimi performansı üzerindeki etkilerini inceleyen hipotezler oluşturulmuş ve SPSS 17.00 istatistik paket programı yardımıyla, hipotezler test edilmiştir. Hipotez testlerine veri oluşturmak için, anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada yürütülen anket, değişik sektörlerde hizmet veren 35 işletmeye iletilmiş ve cevaplandırmaları istenmiştir. Anket iletilen işletmelerin hepsinden yanıt alınamaması nedeni ile, örneklem alınması yoluna gidilerek, 32 firmadan alınan anket yanıtları örnek olarak alınmıştır.Yapılan diğer araştırmalarla karşılaştırıldığında, bu çalışmadan çıkan sonuçların diğer araştırma sonuçlarıyla benzer sonuçlar gösterdiği görülmüştür. Araştırma sonucunda, ERPII'nin işletmenin tedarik zinciri yönetimi iç ve dış entegrasyon alanlarında kullanılmasının, seçilen tedarik zinciri performans ölçütleri üzerinde farklı etkileri olduğu görülmektedir. ERPII'nin dış entegrasyon alanında kullanılmasının, araştırmada kullanılan tedarik zinciri ölçütlerinin hepsi üzerinde pozitif etkisi olduğu görülmektedir. ERPII fonksiyonlarının iç entegrasyon alanında kullanılmasının; araştırmada kullanılan tedarik zinciri ölçütlerinden sadece ?etkin varlık yönetimi?, ?etkin güvenilirlik yönetimi? üzerinde pozitif etkisi olduğu, ?etkin yanıt verebilirlik yönetimi? ve ?etkin maliyet? yönetimi ölçütleri üzerinde ise etkisi olmadığı görülmüştür. ERPII'nin hem dış ve hem de iç entegrasyon alanında kullanılmasının ise; araştırmada kullanılan tedarik zinciri ölçütlerinin hepsi üzerinde pozitif etkisi olduğu görülmektedir. Araştırmada, firma boyutu, sektörü ve coğrafi konumuna göre bir ayrım yapılmadığından bulgular, farklı araştırmalar için değişim gösterebilir.Bu çalışmadan çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde, ERPII'nin dış ve iç tedarik zinciri entegrasyonunda ayrı ayrı kullanılması, işletme tedarik zinciri performansında bütünüyle bir iyileşme ve gelişme sağlamayacaktır. Buna karşın, ERPII'nin dış ve iç tedarik zinciri entegrasyonunun her ikisinde de kullanımı, tedarik zinciri yönetimi süreçleri içinde yer alan sipariş verme, satın alma, stok yönetimi, işletme lojistiği, müşteri ilişkileri ve hizmetleri gibi zincirin en kritik işlerinin anlık verilerle ve iş yükü getirmeden, daha yüksek müşteri memnuniyetiyle, daha güvenilir, daha düşük maliyetlerle yerine getirilmesini sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Today with the development of technology, enterprises which are using ERP systems only in order to integrate works in enterprises together, are being incapable of competing with rivals. Now it isn?t enough integrating innovations to existing processes, integration and collaboration with customers and suppliers is necessary to compete with rivals. ERPII is more functional than current ERP solutions with properties of reducing prices, enhancing efficiency in supply chain and designing more innovative and faster enterprises through integrating customers and suppliers into supply chain. This study is conducted because enterprises need ERP solutions which effect enterprises supply chain performance positively with offering additional solutions to existing ERP solutions. In this study, it is investigated the effects of additional solutions of ERPII to existing ERP systems on enterprise supply chain performance.In literature, there isn?t any study which investigates the use of ERPII in internal and external supply chain integration and the effects on supply chain perfomance together. ERPII studies in literature, investigates the effects of ERPII on the overall performance and supply chain performance of enterprises. The difference of this study from other studies, is investigating the use of ERP in internal and external supply chain integration and the effects on supply chain performance together. The purposes of this study are determining the effects of the use of ERPII in internal and external supply chain integration on the supply chain performance of enterprises and presenting an example to researchers who will work on this issue.In this study, external integration implies integration of enterprise supply chain members with supplier and customer system. Internal integration implies integration modules which are implementing or will be implemented in enterprises with modules which are using in enterprises currently. SCOR model is reference for composing supply chain performance measures that are used for study. The effectiveness of asset management, reliability, responsiveness, cost performance measures of SCOR model are chosen for supply chain performance measures of this study.In this study, hypotheses are developed which are investigating the effects of the use of ERPII in external and internal supply chain integration on supply chain performance and these hypotheses are tested with SPSS 17.00. Survey is carried out to supply data for hypotheses tests. Survey which is carried out in this study, is sent to 35 enterprises which are serving in different sectors to response. 32 enterprise responses are taken as sample because of nonrespondent enterprises.Compared to results of other researches, the results of this study shows similar results with the results of other researches. According to these results, the use of ERPII in external and internal supply chain integration have different results on supply chain performance measures which are chosen for this study. The use of ERPII in external supply chain integration has positive effects on all of the supply chain performance measures which are chosen for this study. The use of ERPII in internal supply chain integration has positive effects on the effectiveness of asset management and reliability performance and doesn?t have effects on supply chain cost and responsiveness performance. The use of ERPII in internal and external supply chain integration, has positive effects on all of the supply chain performance measures which are chosen for this study. In this study enterprise sector, size and location factor are ignored so different studies which these factors are taking into consideration can have different results.In the results of this study, it is shown that the use of ERPII in external and internal supply chain integration separately doesn?t provide development and improvement on performance of the entire supply chain. For all that, the use of ERPII in both of external and internal supply chain integration can provide to perform critical works in supply chain management such as ordering, inventory management, purchasing, business logistics, customer relations and services management with immediate data, no more work load requirement, more customer satisfaction, more reliable and lower prices.