Tedarik zinciri yönetiminde bilgi yönetimi: Gemi inşa sanayii üzerine işbirliği odaklı keşifsel bir çalışma
Knowledge management in supply chain management: A collaboration-focused exploratory study on shipbuilding industry
  1. Tez No: 351023
  2. Yazar: MURAT SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, İşletme, Marine, Marine Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Uluslar arası İş Stratejileri, Kurumsal Tabanlı Bakış, Çin, Hindistan, Institutionalization, International Business Strategy, InstitutionBased View, China, India
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Günümüzde gemi inşa sektörünün dünya ölçeğinde üretim alanınınDoğu'ya doğru kayması; küresel ekonomik dalgalanmaların hem tetikleyici nedenlerinden birisi, hem de sonucudur. Gemi inşa etmek için ucuz işgücü ve dolayısıyla düşük maliyet arayışına giden yatırımcılar; ?kalite yoksunluğu? ve ?uluslararası sözleşmelerle belirlenmiş yüksek standartların? baskısı altındadır.Gemi inşa sektöründeki bu geçmişten gelen dalgalanmaların Türkiye ölçeğindeki en önemli etkisi üretimde bir marka olma ihtiyacıdır. Kriz öncesi dönemde küçük tonajlarda kimyasal madde tankeri inşasında lider rolünü üstlenen bu sektördeki gelişmelerin de; geleneksel rapora dayalı analizlerdenöte günümüz modern yönetim anlayışlarıyla organizasyon seviyesinde araştırılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada sektör, ?tedarik zinciri yönetimi? ve ?bilgi yönetimi? gibi ?işbirliği? özünde birleşen iki yönetimfelsefesiyle incelenmiştir. Türkiye kimyasal madde tankeri inşa potansiyeli; yapılan ?saha araştırmasıyla? ortaya konmuş, bilgi yönetimi alanındaki yazın taraması neticesinde geliştirilen kuram ?uluslararası Delphi çalışması? ile modellenmiş, son bölümde sunulduğu üzere ?tersane tedarik zinciri?nde vakaçalışması ile sınanmıştır.Tersane yönetiminde kullanılan bilgiler kişilere özgü (kişiselleşmiş) ya da makinelere işlenebilir (kodlanmış) olabilir. Gemi inşa sektörünün ana aktörleri; sahip olduğu bilgileri doğru sınıflandırabildiği sürece, uygun yönetimstratejisini belirleme yeteneğine sahip olacaklardır.
Özet (Çeviri)
Today, sliding of the world?s shipbuilding industry?s main production area to the east is one of the triggering cause of global financial fluctuations and also the result of them. The investors who seek cheap working force and consequently cost minimization to build a ship are under the pressure of?quality loss? and ?high standards defined in international regulations.?The most important effect of these financial fluctuations which come from past in the Turkish market is the necessity of being a genuine brand in shipbuilding industry. Advancements in the sector which had the leadership role in small size chemical tanker building before crisis should also be studiedand evaluated in organizational level with today?s modern management perception. In this study, shipbuilding industry is explored with two management philosopy such as ?Knowledge Management? and ?Supply Chain Management? which come together in ?collaboration? essence. Potential of Turkish chemical tanker building is displayed by a ?field study? and?theoretical framework? -developed from the literature survey in knowledge management domain- is modelled with ?international Delphi study?. As presented in last chapter, the model is tested in shipyard?s supply chain with ?case study? research method.The Knowledge used in shipbuilding industry can be personalized or codified. Main actors of shipbuilding industry will have the ability of setting appropriate strategy as long as they can clasify knowledge correctly.