Manisa ve yöresindeki sağlıklı bireylerde serum paraoksonaz, arilesteraz ve lipid hidroperoksid referans aralıklarının belirlenmesi
Determination of reference intervals for serum paraoxonase, arylesterase and lipid hydroperoxide in healthy subjects living in Manisa region
- Tez No: 329696
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Paraoksonaz, Arilesteraz, Lipid Hidroperoksid, Referans değer, Paraoxonase, Arylesterase, Lipid Hydroperoxide, Reference Interval
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Laboratuvar sonuçlarını verimli bir şekilde yorumlayabilmek için, sonuçların doğru ve güvenilir referans aralıkları ile birlikte sunulması gerekir. Referans aralık değerlerinin cinsiyet, yaş, ırk, beslenme ve çevresel özellikler gibi faktörlere bağlı olarak değişmesi nedeniyle, laboratuvarlar kendi referans aralık değerlerini belirlemelidir. Laboratuvar akreditasyonu sırasında her laboratuvarın, analizini yaptığı parametreler için kabul edilmiş kriterlere göre referans aralıklarını hesaplaması gereklidir. Bu çalışmada, sağlıklı referans bireylerde; oksidan-antioksidan dengesinin önemli parametrelerinden olan, paraoksonaz(PON) ve arilesteraz(ARE) enzim aktiviteleri ile lipid hidroperoksid(LOOH) düzeylerini belirleyerek Manisa ve yöresindeki referans aralıklarını saptamayı amaçladık.Materyal ve Metot: Bu çalışmada, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı'nda 20-67 yaşları arasındaki 233 bireyden, 12 saat açlık sonrasında, venöz kan örnekleri toplandı. PON ve ARE enzim aktiviteleri ile LOOH düzeyleri otomatik analizörde hazır kitler kullanılarak ölçüldü. SPSS 15.0 programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistik ölçütleri hesaplandı. İki grup arasında sürekli verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasında Student's t testi, üç grubun karşılaştırılmasında ANOVA ve post hoc testi olarak Tukey testi kullanıldı.Bulgular: Çalışma sonuçlarımıza göre PON aktivitesi referans değeri, 56.8-567.3 U/L; ARE aktivitesi referans değeri 157.9-745.0 U/L; LOOH'in referans değeri, kadınlarda 1.09-10.39 µmol/L, erkeklerde, 0.42-16.04 µmol/L olarak bulundu. PON ve ARE aktivitelerinde cinsiyet açısından fark yokken, LOOH düzeyleri erkeklerde kadınlara göre daha yüksek bulundu. Her üç parametre için ise yaş ve vücut kitle indeksi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuç: Bu çalışma bölgemizde PON, ARE ve LOOH referans aralıkları için yapılan ilk çalışma olması nedeniyle orijinaldir. Bu bağlamda, daha geniş populasyonda yapılacak olan referans aralık çalışmalarına katkı sağlayabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Reliable reference intervals are important for productive interpretation of laboratory data. Because many analytes vary notably among gender, age, ethnicity, nutritional and environmental factors, each laboratory need to assess their own reference ranges. For the accreditation of laboratories it is needed that every laboratory should calculate according to specified criterion. In this study, we have aimed to assess reference intervals of healthy reference subjects in Manisa region of serum paraoxonase(PON) and arylesterase(ARE) activities and lipid hydroperoxside(LOOH) levels which are among important parameters of oxidant-antioxidant balance.Materials and Methods: In our study, venous blood samples were obtained after 12 hours of fasting from 233 individuals, who are at the age limit of 20-67 years at Celal Bayar University Medical Biochemistry Laboratory in Manisa. PON and ARE enzyme activities and LOOH levels were analysed using fully automatic analyzers and readymade kits. Descriptive statistical criteria were determined using SPSS 15.0 soft ware. Student t test was used for statistical analyzes of the means in two groups. ANOVA test was used for statistical analyzes of the means in three groups and Tukey test was used for the post hoc test.Results : According to our study results, the reference value of serum PON activity was 56.8-567.3 U/L; reference value of ARE activity was 157.9-745.0 U/L and reference value of LOOH was 1.09-10.39 µmol/L in women and 0.42-16.04 µmol/L in men. There was no statistical difference in gender for activities of PON and ARE but for LOOH levels the results were higher in the male subjects than the female. PON ARE and LOOH levels were not significantly different for age and BMI.Conclusion: This study is original, because this is the first study conducted on reference ranges of PON, ARE and LOOH in our region. Therefore, we believe that, this study can contribute to larger population studies.