Manisa ve yöresindeki sağlıklı bireylerde serum total antioksidan kapasite,total oksidan kapasite ve süperoksit dismutaz referans aralıklarının belirlenmesi
The reference ranges of total antioxidant capacity, total oxidant capacity and superoxyde dismutase in healthy subjects living in manisa region
  1. Tez No: 319317
  2. Yazar: AYSUN BİLGİ YEDEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Total antioksidan kapasite, total oksidan kapasite, süperoksit dismutaz, referans değerler, Total antioxidant capacity, total oxidant capacity, superoxide dismutase, reference ranges
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç:. Bu çalışmada, sağlıklı bireylerde; oksidan-antioksidan dengesinin önemli göstergelerinden olan, total antioksidan kapasite(TAS), total oksidan kapasite(TOS) ve süperoksit dismutaz(SOD) düzeylerini ölçerek Manisa ve yöresindeki referans aralıklarını belirlemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Manisa ve yöresinde yaşayan, 20-67 yaşları arasında sağlıklı 219 bireyden 12 saatlik açlık sonrasında serum örnekleri Celal Bayar Üniversitesi, Hafsa Sultan Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı'nda alındı. TAS ve TOS düzeyleri spektrofotometrik, SOD düzeyleri ise ELİSA yöntemi ile ölçüldü. İstatistiksel analizde SPSS 15.0 programı kullanılarak kikare ve oneway anova testleri yapıldı.Bulgular: 20-67 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerde referans değerleri TOS için sırasıyla 3.14-25.39 ve 1.25-26.20 ?mol H2O2 equivalent/L; oksidatif stres indeksinin(OSİ) için referans değerlerini sırasıyla 0.04-0.23 ve 0.01-0.19 olarak ve SOD için referans değerlerini sırasıyla 0.18-1.16 ve 0.07-1.18 U/mL olarak bulduk. TAS'ın referans değerlerini ise 20-49 yaş kadınlarda 0.95-2.13, 20-49 yaş erkeklerde 1.21-2.35, 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde ise istatistik olarak anlamlı farkla 1.25-2.74 mmol Trolox equivalent/L olarak bulduk.Sonuçlar: Birçok hastalığın etiyolojisinde rolü olan antioksidan ve oksidan parametreler, yöresel, çevresel, besinsel ve yaşam tarzı gibi faktörlerle sıkı ilişkisinden dolayı topluma dayalı referans aralıklarının belirlenmesi önemlidir. Çalıştığımız parametreler cinsiyet ve TAS için 50 yaş üzeri grupta istatistiksel olarak fark göstermektedir. Bu çalışma Manisa ve yöresinde yapılan ilk çalışma olması nedeniyle orijinaldir. Çalışmamızın, daha geniş populasyonda yapılacak olan benzer çalışmalara ışık tutacağı ve katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we evaluated the levels of total antioxidant capacity(TAS), total oxidant capacity(TOS) and superoxide dismutase(SOD) which are the major components of oxidant-antioxidant systems in healthy adults and we aimed to determine reference ranges of these parameters in Manisa region.Material and Method: In this study, serum specimens from 219 healthy adults aged between 20-67 years were collected after 12 hours of fasting. TAS and TOS levels are measured with spectrophotometric, and SOD levels with ELİSA method are measured in Clinical Biochemistry Laboratory of Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital in Manisa. Our results calculated with one-way anova and X² tests by using SPSS 15.0 statistical program.Results: The reference ranges of TOS for 20-67 aged women were 3.14-25.39, and for men were 1.25-26.20 ?mol H2O2 equivalent/L; reference ranges of OSİ for women were 0.04-0.23 and for men were 0.01-0.19; reference ranges of SOD for women were 0.18-1.16, and for men were 0.07-1.18 U/mL. However, the reference ranges of TAS in 20-49 aged women were 0.95-2.13 and in 20-49 aged men were 1.21-2.35, with statistically difference reference to over 50 years of adults which were 1.25-2.74 mmol Trolox equivalent/L.Conclusion: The antioxidant and oxidant parameters involved in the etiology of many diseases, due to a tight relationship with regional, environmental, nutritional and lifestyle factors becomes even more important in determining population-based reference ranges. TAS, TOS, OSİ and SOD levels were evaluated as significantly different in gender and also for TAS with reference to age over 50 years. Our study defined in Manisa region is the first report in our region and therefore original. We believe that our study will be helpful for the same studies which done in wider populations.