Deneysel omurilik transeksiyon modelinde erişkin mezenşim kaynaklı kök hücrelerin citosan tüpler içerisinde implantasyonunun etkisi ve sonuçları
Effects and results of implantation of adult human mesenchyme originated stem cells in chitosan tubes in the experimental spinal cord transection model
- Tez No: 329753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Chitosan tüp, erişkin mezenşim kaynaklı kök hücreler, ekstramedüller implantasyon, aksonal rejenerasyon, omurilik transeksiyonu, Chitosan tube, adult mesenchyme originated stem cells, extramedullary implantation, axonal regeneration, spinal cord transection
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Başak, A. T. Deneysel omurilik transeksiyon modelinde erişkin insan mezenşim kaynaklı kök hücrelerin citosan tüpler içerisinde implantasyonunun etkisi ve sonuçları. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirürji uzmanlık tezi, Ankara, 2012. Erişkin mezenkimal dokulardan izole edilen mezenşim kaynaklı kök hücreler değişik derecelerde aksonal rejenerasyon ve fonksiyonel iyileşme ile sonuçlanan deneysel hayvan modellerinde hasarlı omuriliğe transplante edilmiştir. Herşeye rağmen mezenşimal kök hücrelerin transplantasyon sonrası yaşamda kalma özelliklerinin iyi olmaması omurilik yaralanmalarının onarımında hücre tedavilerinin geliştirilmesinde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hasarlı omurilik içerisinde oluşan yaralanma alanını yeniden inşa etmek ya da köprülemek, aksonal yeniden gelişimi ve filizlenmeyi sağlamak ve rejenerasyon için uygun koruyucu bir çevre oluşturmak için chitosan tüpler daha önce kullanılmıştır.Bu çalışmada transeksiyona maruz bırakılan omuriliğe ekstramedüller chitosan tüplerde verilen mezenşimal kök hücrelerin yaşamda kalma ve farklılaşma özellikleri değerlendirildi. Direk transeksiyona maruz kala alana enjeksiyon ile verilen mezenşimal kaynaklı kök hücrelerin yaşamda kalma ve farklılaşma özellikleri ile karşılaştırıldı. Erişkin insan mezenkimal dokularından elde edilen mezenşimal kök hücreleri ihtiva eden chitosan tüplerin ekstramedüller implantasyonu omurilik T8 düzeyine yapılan transeksiyondan hemen sonra gerçekleştirildi. Bu grupta elde edilen sonuçlar direk kök hücre enjeksiyonu yapılan, sadece ekstramedüller chitosan tüp yerleştirilen ve sadece transeksiyon yapılan 3 farklı grupla karşılatırıldı. Mezenşimal kök hücrelerin yaşamda kalma ve farklılaşma özellikleri immünhistokimyasal ve histopatolojik incelemelerle değerlendirildi. Aksonal filizlenme ve rejenerasyon konfokal mikroskop ile değerlendirildi. Fonksiyonel iyileşme travma sonrası 4 haftalık süreçte BBB skorlaması ile tayin edildi.Bu çalışmada akut omurilik yaralanma modelinde ekstramedüller chitosan tüp içerisinde verilen mezenşimal kök hücrelerin yaşamda kalma yeteneğine sahip olduğu gösterildi. Ancak her 4 grubun fonksiyonel iyileşmesinde anlamlı bir farklılık gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Başak, A. T. Effect and results of implantation of adult human mesenchyme originated stem cells in chitosan tubes in the experimental spinal cord transection model. Hacettepe University, Medical School, Neurosurgery specialization thesis, Ankara, 2012.Mesenchyme originated stem cells that are isolated from adult mesenchymal tissues were transplanted to damaged spinal cords in experimental animal models with various levels of axonal regeneration and functional recovery results. The fact that the survival feature of mesenchymal stem cells after transplantation in spite of everything constitutes an important obstacle in the development of cell treatments in the correction of spinal cord injuries. Chitosan tubes have been used to reconstruct or rebridge the injured area in the damaged spinal cord, to support axonal redevelopment and germination and to provide a protective environment for regeneration.This study evaluates properties of survival and differentiation for the mesenchymal stem cells given to the spinal cord that has been subjected to transection inside extramedullary chitosan tubes. This was compared with properties of survival and differentiation for mesenchymal originated stem cells that were injected directly to the area that was subject to transection. The extramedullary implantation of chitosan tubes that contain mesenchymal stem cells, obtained from adult human mesenchymal tissues was done right after the T8 level transection. The results obtain with this group was compared with 3 different groups that had direct stem cell injection, only planted with extramedullary chitosan tube and only had transection. Survival and differentiation properties of mesenchymal stem cells were evaluated using immunehistochemical and histopathological analyses. Axonal germination and regeneration was evaluated using confocal microscope. Functional recovery was determined by BBB scoring within the 4-week period after the trauma.The study showed that the mesenchymal stem cells given inside extramedullary chitosan tube in an acute spinal cord injury could survive. However, a significant differentiation between the functional recoveries of 4 groups was not observed.