Kronik granülamatoz hastalık'ta interferon gamma tedavisinin fagositik hücreler üzerine etkisi
The effect of inf- on phagocytic cells in chronic granulamatous disease
  1. Tez No: 329818
  2. Yazar: SERKAN FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY YEĞİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Granulamatöz Hastalık, İnterferon gamma, DHR-123 stimulasyon indeksi, enfeksiyöz komplikasyonlar, Chronic granulamatous disease, Interferon gamma, DHR-123, Stimulation index, infectious complications
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
7. ÖZETKronik Granulamatöz Hastalık (KGH), fagositik hücrelerin solunum patlaması ve süperoksit yapımı için gerekli olan NADPH oksidaz sistemindeki defektlere bağlı olarak gelişen bazı bakteri ve mantarlarla tekrarlayan ve hayati tehdit eden enfeksiyonlara, artmış enflamatuar cevaba bağlı granülom oluşumu ile karakterize heterojen, kalıtsal primer bir immun yetmezlik hastalığıdır.IFN-?; doğal ve kazanılmış bağışıklık cevapta rol oynayan oldukça önemli bir sitokindir. KGH tedavisinde doksanlı yıllardan beri kullanılmasına ve etkinliği ile ilgili birçok çalışmaya rağmen tedavideki yeri ve etkinliği hala tartışılmaktadır. KGH'lı hastalar ile ilgili farklı merkezlerdeki INF-? kullanımı ile ilgili deneyimlere bakıldığında genellikle ya tanı anında anti-mikrobiyal tedavinin yanında başlanmakta ya da klinik izlemde enfeksiyon ve diğer komplikasyon sıklığında artma ve şiddetlenme durumuna göre IFN-? tedaviye eklendiği görülmektedir.Çalışmamızda, 14 farklı merkezden toplam 57 hasta ve 21 kontrol olmak üzere 78 olgunun fagositik hücrelerin oksidatif patlama yapma kapasitelerinin DHR -123 testi ile ölçülerek stimulasyon indeksleri (Sİ) hesaplanarak bu aktiviteye interferon gamma' nın etkisin in-vitro olarak değerlendirildi. Ayrıca merkezlerdeki hastalara ait enfeksiyöz ve diğer komplikasyonlar ve interferon gamma kullanımının bunlar üzerindeki etkisini içeren anket formları incelendi. Elde edilen demografik ve klinik verilerin, laboratuar verileriyle ilişkisini incelendi.Hastaların nötrofillerin in-vitro INF- gamma sonrası SI'lerinde özellikle 1. saatten sonra artışa geçtiği ve 24.saatte de devam ettiği görülmesine rağmen monositlerde ise in-vitro INF- gamma sonrası SI'lerinde anlamlı bir değişiklik olmadığı gözlendi.Hastaların KGH alt tiplerine göre nötrofillerin ve monositlerin in-vitro INF- gamma öncesi 0. saat ve INF- gamma verildikten sonra 1.ve 24.saatlerindeki stimulasyon indeksleri ortanca değerleri karşılaştırıldığında; Gp91 phox alt grubunda ve P67 phox alt grubunun nötrofillerin 1.-24.saatlerinde Sİ'lerinde yükselmenin olduğu görüldü.Demografik veriler incelendiğinde; INF- gamma alanlarda, almayanlara göre ciddi enfeksiyon, pnömoni, yumuşak doku enfeksiyonu ve lenfadenit gibi enfeksiyöz komplikasyonların sayısının belirgin şekilde daha az olduğu görüldü.INF-gamma alan ve almayanlar komplikasyonlar açısından karşılaştırıldığında; INF-gamma alanlarda, almayanlara göre, Aspergillozis enfeksiyonu, organ absesi, granülomatoz reaksiyon sıklığının daha az olduğu saptandı .Hastaların KGH alt tiplerine göre yıllık ciddi enfeksiyon sayısı, pnömoni sıklığı, yumuşak doku enfeksiyonu sıklığı ve lenfadenit sıklığı gibi enfeksiyöz değişkenlerin ortanca değerleri karşılaştırıldığında; Gp91 phox alt tipinde INF-gamma alan grupta belirgin olarak enfeksiyöz komplikasyonların daha az oranda görüldüğü saptandı.KGH alt grupları kendi aralarında logistik regresyon modelleri ile kıyaslandığında INF-gamma tedavisi başlama kararında en etkisi tekli değişkenin 91 phox mutasyon olduğu görüldü.Sonuç olarak çalışmamız, ülkemizde KGH ile yapılmış demografik ve laboratuar dataları içeren çok merkezli ilk çalışma örneğidir. KGH tedavisinde INF-gamma tedavisinin yeri ve etkinliği ile ilgili tartışmanın devam edeceği düşünülmekle birlikte çalışmamız litaratürü destekler şekilde belli alt gruplarında (gp91 phox ) süperoksit yapımını artırabileceğini göstermiştir. Demografik verilere bakıldığında da özellikle bu alt grupta enfeksiyöz ve granülamatoz reaksiyonları azaltabildiği görülmüştür.Önerimiz, tanı anında tüm KGH'li olgulara DHR testi ile INF- ?'nın in-vitro etkisinin ölçülmesi, bu verinin hastanın genotipik verileri ile ilişkisi konusunda daha geniş serilerde önebakış araştırma ve klinik gözlem bilgilerinin artırılmasının oldukça pahalı bir tedavi seçeneği olan INF-gamma tedavisine başlanırken hastaya özgü karar verilmesi konusunda klinisyenlere yararlı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
The Effect of INF-? on phagocytic cells in Chronic Granulamatous DiseaseChronic granulomatous disease (CGD) is an inherited disorder that is caused by defects in the reduced nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADPH) oxidase, the enzyme complex responsible for the generation of superoxide. CGD is characterized by recurrent life-threatening infections caused by catalase-positive bacteria and fungi and exuberant granuloma formation.Interferon gamma(INF- ?) a cytokine with diverse roles in the innate and adaptive responses. Evidence that recombinant INF- ? can enhance phagocytic oxidative metobolism led to its evaluation for use in the treatment of CGD. Despite several decades of work on INF- ? and demonstrated clinical benefits in majority of patients with CGD, it is not known yet whether to use as a prophylaxis in CGD or not.İf we compare the published and current studies on the use of INF- ? in patients with CGD, it is routinely administered prophylactically with the anti-microbial therapy or adjusted to it in the case of the severe and recurrent infections.Fifty-seven patients with CGD and twenty-one controls were enrolled to our study to assess the effects of INF- ? on phagocytic cells in CGD in a multi-center study. The effect of INF- ? on phagocyte respiratory-burst activity was determined by measuring superoxide generation using DHR-123 with calculating stimulation index (SI).A detailed individual questionnaire to be complied on enrolment includes patient?s personal date, family history, state of diagnosis, medications, clinical manifestations up to enrolment before and after INF- ? therapy. Correlation between clinical, genetic and laboratory data of CGH patients were examined.Although the effect of INF- ? on neutrophis in CGD patients by measuring SI was easily seen after one hour later and was still existing up to 24 hours, it was not occured on monocytes. When we compare the effect of the INF- ? in the CGD subgroup?s phagocytic cells by using SI, at the starting point, one hour and 24 hour later, we have seen that effect is significantly at an hour and 24.hour in the subgroups 91phox and 67 phox.The patients receiving INF-gamma therapy tend to have lesser infectious complications like severe infections, pneumonia, soft tissue infections and lymphadenitis. Aspergillus infection, tissue abcesses and granulamatous complications were also lesser in this group.The infectious complications were also lesser in 91 phox with receiving INF-gamma therapy. In the logistic regression models, it is mentioned that to be a 91 phox group was the only univarete paremeter to start INF-gamma therapy.In the summary, our study is the first clinical trial that investigate the clinical, demographic and genetic data of the CGD patients in a multi-center study in our country. Although the effect of INF-gamma therapy in CGD will be discussed in later clinica trials, we showed that in some majority of CGD patients especially 91 phox subgroup, has clinical benefit and improvement in phagocyte function.In this respects, clinicians should be analyze the in-vitro INF-gamma effect of CGD patients before starting such an expensive therapy and should start or continue it in the case of infectious or other complications.