Takayasu arteriti ve inflamatuvar barsak hastalığı:Tesadüf mü,ilişki mi?
Takayasu arteritis and inflammatory bowel disease: Coincidence or association?
  1. Tez No: 248137
  2. Yazar: LEVENT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT KİRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Takayasu arteriti, inflamatuvar barsak hastalıkları, Crohnhastalığı, Ülseratif kolit, anti-Saccharomyces antikoru, perinükleer anti-nötrofilsitoplazmik antikoru, Takayasu arteritis, Inflammatory bowel disease, Crohn disease, Ulcerative colitis, anti-Saccharomyces cerevisiae antibody, anti-neutrophiliccytoplasmic autoantibodies
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Takayasu arteriti (TA) ve inflamatuvar barsak hastalığı (İBH)birlikteliğini gösteren olgu raporları ve az sayıda olgu serileri vardır. Her ikihastalıkta yaş, cinsiyet dağılımı ile granülomatöz karakter benzerlik göstermektedir.Bu çalışmada TA hastalarında İBH sıklığının belirlenmesi ve İBH belirteçleri olananti-Saccharomyces antikoru (ASCA) ve perinükleer anti-nötrofil sitoplazmikantikorun (p?ANCA) değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Nisan-Eylül 2009 tarihleriarasında TA tanısıyla takipte olan hastalar çalışmaya alındı. Demografik özellikleri,eritrosit sedimentasyon hızları (ESH), C-reaktif proteinleri (CRP), bilgisayarlıtomografi ve/veya magnetik rezonans anjiografi sonuçları, tedavileri hastanekayıtlarından kaydedildi. Tüm TA hastaları karın ağrısı, ishal, kanlı ishal gibi İBHsemptomları açısından sorgulandı. İBH semptomları saptanan hastalara kolonoskopive kolonoskopik biyopsi yapılması planlandı. Çalışma öncesi dönemde İBH tanısıalan hastaların semptomlarının başlama yaşı, kolonoskopi ve kolonoskopik biyopsisonuçları hastane kayıtlarından kaydedildi. Kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyeteşleştirilmiş sağlıklı 40 (K/E: 38/2) hastane personeli alındı. Tüm TA hastalarına vekontrol grubuna ASCA ve p?ANCA düzeyleri çalışıldı. Elli iki (K/E:47/5) TAhastası çalışmaya alındı. Ortalama yaşları 40±12,0; hastalık süresi 4,8±4,2 yıl olarakdeğerlendirildi. Ortanca ESH 48 (2-129) mm/st ve ortanca CRP 2,2 (0,1-62) mg/dlidi. 28 (%53,8) hastada aort anjiografisinde abdominal aorta tutulumu vardı. Yedihastada kronik karın ağrısı ve/veya kanlı diyare vardı. Dört hastanın belirtilerinonspesifik olarak değerlendirildi. Üç (%5,8) hasta kolonoskopik değerlendirmesonrası İBH tanısı almıştı. Her 3 hastada da İBH tanısı daha önce konulmuştu. İkihastada crohn hastalığı, 1 hastada ülseratif kolit vardı. Tümünde karın ağrısı ve kanlıishal şikayetleri vardı. Ayrıca 2 hastada ateş ve artralji vardı. İBH ve TA tanısıarasında geçen süre ortancası 30 (9?60) aydı. İBH olan hastaların İBH olmayanlaragöre TA başlangıç yaşı daha erkendi ancak anlamlı değildi [21±4 vs 28±14, p>0.05].p?ANCA ve ASCA tüm TA hastaları ve kontrol grubunda negatif bulundu. Üç hastada TA tanısı sonrası prednizolon ve siklofosfamid tedavisi almıştı. İki hastada isedirençli hastalık nedeniyle infliksimab tedavisi ihtiyacı olmuştu.İki hastalığın rastgele birlikteliğinin olasılığı % 0,05?0,2'dir. Ancak vakaserilerinde % 3?9 olarak belirtilmiştir. Bizim sonuçlarımız da (%5,8) benzerdir.Çalışmamız iki nadir hastalığın birlikteliğinin sık olduğunu ve olası ortak ilişkilerinidesteklemektedir.
Özet (Çeviri)
There were a few case report and case series aboutTakayasu arteritis (TA) with inflammatory bowel disease (IBD). Sex, age andgranulomatous nature are similar in both of the diseases. The main objective of thisstudy was to assess IBD frequency in patients with TA and evaluate the presence ofanti-Saccharomyces cerevisiae antibody (ASCA) and anti-neutrophilic cytoplasmicautoantibodies (ANCA) in TA with IBD.Patients with TA were enrolled in this study from April 2009 to September2009. Demographic data, erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein(CRP), computerized tomography and/or magnetic resonance aorta angiography,treatments were noted from hospital files. IBD symptoms such as abdominal pain,bloody diarrhea were asked to whole TA patients. Colonoscopy, colonoscopic biopsywere planned when patients symptoms looked like IBD. If patients had had IBD,beginning age of IBD symptoms, colonoscopic changes and colonoscopic biopsywere noted from hospital file. Fourty age and sex matched healthy subjects weretaken from hospital staff for control group. ASCA and p-ANCA were assessed fordiagnostic marker of IBD both TA patients and control group. Fifty two (F/M:47/5)TA patients were enrolled to this study. Mean age of patients was 40±12 years oldand mean disease duration was 4,8±4,2 years. Median ESR was 48 (2?129) mm/hourand median CRP was 2,2 (0,1?62) mg/dl. Twenty eight (53,8%) patients hadabdominal aorta involvement in aorta angiography. Seven patients had abdominalpain and/or bloody diarrhea however complaint of 4 patients were non-specific forIBD. Three patients (5,8%) had IBD changes in detailed colonoscopic investigation.Two patients had Crohn disease and 1 patient had ulcerative colitis. All of thepatients with IBD had chronic abdominal pain and bloody diarrhea, 2 of 3 had feverand arthralgia. The median interval between first IBD symptoms and diagnosis of TAwas 30 months (9-60). Patients with IBD were younger than patients without IBDbut it was not significantly different [21±4 versus 28±14 years, p>0.05]. None of thepatients and healthy control subjects had ASCA and p-ANCA. All of the patientsviiwere treated with prednisolone and cyclophosphamide but 2 patients were neededinfliximab therapy because of the resistance of first line therapy.Probability of both disease concomitantly is 0,05?0,2%. However, TA withIBD was found from 3% to 9% in the case series. Our results (5,8%) are similar withthese results. This high presence of both rare diseases support ?association? of TAwith IBD.