Şizoaffektif bozukluğu olan hastalarda inflamatuar belirteçlerin serum düzeyleri ve affektif semptomlarla ilişkisi
Bir psikiyatrik bozukluk olan şizoafektif bozukluğu olan hastaların kandaki inflamatuar belirteçlerin düzeylerinin belirlemesi ve manik, ötimik, depresif duygudurum semptomlarıyla ilişkisinin belirlenmesi
- Tez No: 329920
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ALTINDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizoaffektif bozukluk, duygudurum, IL-2, IL-4, IL-6, TNF, hsCRP, Schizoaffective disorder, affective symptoms, IL-2, IL-4, IL-6, TNF, HsCRP
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ŞİZOAFFEKTİF BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA İNFLAMATUAR BELİRTEÇLERİN SERUM DÜZEYİ VE AFFEKTİF SEMPTOMLARLA İLİŞKİSİ Dr. Şengül Şahin Uzmanlık Tezi, Psikiyatri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdurrahman ALTINDAĞ Mayıs 2013, 80 sayfa Amaç: Şizofreni, iki uçlu bozukluk ve major depresyonda serum inflamatuar belirteç düzeylerinin arttığı bildirilmiştir. Bu çalışmada şizoaffektif bozukluk hastalarında serum IL-2, IL-4, IL-6, TNF- ? ve hsCRP düzeyleri ve duygudurum dönemleriyle ilişkisine bakılmıştır. Yöntem: DSM-IV?e göre şizoaffektif bozukluk iki uçlu tip tanısı konulan 40 hasta ve 39 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgilendirme formu uygulandı. Hasta ve kontrollerden venöz kan örnekleri alındı. Serum IL-2, IL-4, IL-6, TNF- ? ve hsCRP düzeyleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, sigara içme durumu ve vücut kitle indeksi?ne göre düzeltilmiş değerler kovaryans çoklu analiz (ANCOVA) ile test edildi Bulgular: Serum hsCRP düzeyi hasta grubunda kontrollere kıyasla anlamlı oranda yüksek saptandı. IL-4 düzeyi ise hasta grubunda anlamlı oranda düşüktü. Kontrollerle kıyaslandığında hsCRP düzeyi depresif dönem hastalarında anlamlı yüksek, IL-4 düzeyi ise manik dönem hastalarında anlamlı oranda düşük bulundu. IL-2, IL-6, TNF- ? düzeyleri açısından hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Sonuçlarımız şizoaffektif bozuklukta bazı immünolojik değişiklikler olduğunu ve bu durumun şizoaffektif bozukluk iki uçlu tipte duygudurum dönemlerindeki klinik farklılık ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SERUM LEVELS OF INFLAMMATORY BIOMARKERS IN SCHIZOAFFECTIVE DISORDERS AND ASSOCIATION OF BIOMARKERS WITH AFFECTİVE SYMPTOMS Dr. Şengül Şahin Residency Thesis, Department of Psychiatry Supervisor: Prof. Dr. Abdurrahman ALTINDAĞ May 2013, 80 pages Objective: Elevated serum levels of inflammatory biomarkers are reported in schizophrenia, major depressive and bipolar disorder. The purpose of this study was to assess the serum levels of IL-2, IL-4, IL-6, TNF- ? and hsCRP in schizoaffective disorder and the relationship with the affective states. Method: Forty patients diagnosed with schizoaffective disorder bipolar type according to the DSM-IV and 39 healthy controls were included in the study. The clinical and demographic information form was completed for all patients. Venous blood samples were collected from the patients and the control group. The serum IL-2, IL-4, IL-6, TNF- ? and hsCRP levels were assessed by ELISA method. The differences between variables were tested by multiple analysis of covariance (ANCOVA) with age, gender, gender, smoking status and body mass index as covariates. Results: Serum hsCRP levels were significantly higher in patients than the control group. IL-4 levels were significantly lower than the control group. Compared to controls the depressive mood group had significantly higher levels of hsCRP and the manic mood group had significantly lower levels of IL-4. IL-2, IL-6, TNF- ? levels were not significantly different between patients and controls. Conclusion: Our results show some immunological changes in schizoaffective disorder and these changes may be related to clinical differences in the affective states of schizoaffective disorder.