Bursa il merkezinde 2 yaş altı çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonlarında respiratuvar sinsityal virüs sıklığı, klinik özellikleri ve tedavi maliyeti
Rsv frequency , clinical symptoms and cost analysis of children < 2 years old hospitalized for lower respiratory tract infection in central Bursa
- Tez No: 329926
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL HACIMUSTAFAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Solunum Sinsityal Virüs, epidemiyoloji, insidansı, maliyet, Türkiye, Respiratory Syncytial virus, epidemiology, incidence, cost, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZETProspektif ve çok merkezli bu çalışmada, Türkiye'de Bursa il merkezinde 0-2 yaş arası alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) nedeniyle hastaneye yatırılan olgularda Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) epidemiyolojik özellikleri, klinik özellikleri ve maliyet analizinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada RSV+ ASYE sıklığı %37.9, RSV+ akut bronşiolit sıklığı %41.0, RSV+ pnömoni sıklığı %34.0 olarak bulundu. Bursa il merkezinde ?2 yaş RSV+ ASYE, RSV+ akut bronşiolit ve RSV+ pnömoni nedeniyle yıllık yatış insidanslarımız sırasıyla 7.8/1000, 4.6/1000 ve 3.2/1000 olarak hesaplandı. Bu sonuçlar Türkiye'ye yansıtıldığında, bir yılda ?2 yaşta yaklaşık 453 500 olgunun ASYE nedeniyle hastaneye yatması bekleneceği ve bunların da tahmini olarak 18 800'ünün RSV+ ASYE yatışı olduğu tahmini olarak hesaplandı. Çalışmamızda RSV+ ASYE nedeniyle yatan bir olgunun ortalama yatış direkt tıbbi maliyeti 1 652.2 TL, 910.1 $ ve 721.0 ? olarak hesaplandı. Toplam yatış maliyetleri tüm Türkiye bazında değerlendirildiğinde ise RSV+ ASYE nedeniyle yatış maliyetimizin yılda yaklaşık ortalama 419 658.8 TL, 231 178.7 $ ve 183 137.1 ? olması beklenmektedir. Bu sonuçlara göre RSV enfeksiyonları halen ülkemizde < 2 yaşta ASYE'lerin önemli bir kısmını oluşturmakta ve önemli bir epidemiyolojik ve ekonomik hastalık yüküne neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this prospective and multi-centric study, the objective was to evaluate the epidemiological properties, clinical features and cost analysis of Respiratory Syncytial Virus infection in children between 0-2 years hospitalized with lower respiratory tract infection (LRTI) in central Bursa in Turkey. In the study, the RSV+ LRTI frequency was found 37.9%, RSV+ acute bronchiolitis frequency was found 41.0% and RSV+ pneumonia frequency was found 34.0%. The incidences of RSV+ LRTI, RSV+ acute bronchiolitis and RSV+ pneumonia between 0-2 years in Bursa were found 7.8/1000, 4.6/1000 and 3.2/1000, respectively. When these results are projected to Turkey, 453 500 children between 0-2 years are expected to be hospitalized for LRTI and of these children 18 800 are expected to be hospitalized for RSV+ LRTI. In the study direct medical cost of a patient hospitalized for RSV+ LRTI was calculated as average 1 652.2 TL, 910.1 $ and 721.0 ?. When the total hospitalization direct medical costs are projected to Turkey, the direct medical costs of hospitalization of 0-2 years old children was calculated as 419 658.8 TL (231 178.7 $ and 183 137.1 ?). According to these results, RSV+ LRTIs causes a high epidemiologic and economic disease burden.