Prostat rebiyopsisinde saturasyon tekniğinin sonuçları
Results of saturation technique at prostate rebiopsy
  1. Tez No: 329948
  2. Yazar: MUSTAFA ASIM ULUTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat, ASAP, PIN, Rebiyopsi, Saturasyon biyopsisi, Prostate, ASAP, PIN, Rebiopsy, Saturation biopsy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET``Prostat rebiyopsisinde saturasyon tekniğinin sonuçları''H-PIN prostatik adenokarsinom prekürsörüdür ve prostat iğne biyopsilerinde görülme sıklığı %0.8-%20 arasında değişir. ASAP ise patoloğun kanser kuşkusunu ifade eder ve iğne biyopsisi patoloji raporlarında görülme sıklığı ortalama %5'tir. Prostat biyopsisilerinde patoloji sonuçları PİN ve/veya ASAP olan hastalara rebiyopsi yapmak gerekmektedir.Yaptığımız çalışmaya, prostat biyopsi patoloji sonucu ASAP ve/veya PİN olan 79 hasta dahil edildi. Randomize olarak bir gruba 14 kor rebiyopsi (Grup I), diğer gruba 24 kor saturasyon rebiyopsi (Grup II) protokolü uygulandı. Olguların yaş ortalaması 67.3±8.5 yıl, PSA ortalaması 12.32±16 ng/ml, TRUS ortalaması 61.3±29.15 cm3 idi. Yaş, PSA ve TRUS'un gruplara göre dağılımı homojendi. Çalışmamızdaki hastaların tamamına kombinasyon anestezisi yapıldı. Her iki grup, kanser saptama oranları, VAS (ağrı) skorları ve komplikasyon oranları açısından karşılaştırıldı. Grup I'de toplam 34 hasta mevcuttu ve rebiyopside, 9 hastada prostat Ca (%26.5), 6 hastada ASAP (%17.6) ve 19 hastada benign (%55.9) biyopsi sonucu saptandı. Grup II de toplam 45 hasta mevcuttu ve yapılan saturasyon (24 kor) rebiyopside, 9 ASAP (%20), 1 PIN (%2.2), 5 Prostat Ca (%11.1), 30 benign (%66.7) sonuç elde edildi. Kanser saptama oranı bakımından çalışmamızda standart grup ve saturasyon grubu arasında fark yoktu. VAS skorları ve komplikasyon oranları iki grupta benzerdi.Saturasyon biyopsisi güvenli ve biyopsi ilişkili morbiditeyi artırmayan bir yöntemdir. Sekstant başlangıç biyopsi sonrası rebiyopside kanser saptama oranı ve son prostatektomi patolojisi ile iğne biyopsisi arasındaki uyumsuzluk oranlarını azaltması yönüyle standart yaklaşımdan üstün olduğunu bildiren çalışmalar vardır. Ancak çalışmamızdan elde edilen sonuçlar kanser saptama oranı bakımından saturasyon rebiyopsisinin standart yaklaşımdan farklı olmadığı yönündedir. Ulaştığımız bu sonucun çalışmamızdaki başlangıç biyopsi şemasının yapılan diğer çalışmalardan daha geniş olması ile ilgili olduğunu düşünmekteyiz. Ancak ?geniş başlangıç biyopsi sonrası saturasyon rebiyopsi standart yaklaşımdan daha iyi sonuçlara sahip değildir? diyebilmek için daha geniş hasta serili ve karşılaştırmalı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
?Results of saturation technique at prostate rebiopsy?H-PIN is a prostatic adenocarcinoma precursor and its incidence in prostate needle biopsies changes between 8%-20%. ASAP points out cancer doubt of pathologist and its incidence in needle biopsy is an average of 5% in pathology reports.In this study, we included 79 patients who had ASAP and/or PIN biopsy results in their pathology reports. We applied randomly 14 core rebiopsy to Group I and 24 core saturation rebiopsy to Group II.Average age of cases, average PSA values and average TRUS values were; 67.3±8.5 year, 12.3±16 ng/ml and 61.3±29.15 cm3 respectively. The distribution of these parameters between among groups was homogeny. The anesthetic administration was the combinated PNB and IRLA in all cases.Both groups were compared with regards to cancer determination rates, Visual Analog Scale (VAS) scores and complication rates. There were 34 patients in group I and rates of prostate CA, ASAP and benign biopsies were; 9/34(%26.5), 6/34(%17.6), 19/34(%55.6) respectively. There were 45 patients in group II. Rates of prostate Ca, ASAP, PIN and benign biopsies were; 5/45 (%11.1), 9/45 (%20), 1/45(%2.2), 30/45(%66.7) respectively. There was no difference in cancer determining rate between the standard and the saturation groups. VAS scores and complication rates were similar in both groups.Saturation biopsy is a safe procedure which doesn?t increase biopsy related morbidity. There are studies show that saturation biopsy is much better to standard method with regard to cancer determination rate in rebiopsy after sextant initial biopsy and decreasing the mismatch ratios between pathology of prostatectomy specimen and needle biopsy. The results obtained from our study show that there is no difference between saturation biopsy and standard approach in prostate cancer determining rate. We think that this result is related to our larger initial biopsy scheme contrary to previous studies. There is needed large series of patients and comparative studies to say that `saturation rebiopsy after expanded initial biopsies doesn?t have better results than the standard methods?.