Streptokinaz içerikli yeni bir irrigasyon solüsyonunun çeşitli özelliklerinin farklı irriganlarla karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Various features of a new irrigation solution containing streptokinase evaluation by comparing different irriganlarla
- Tez No: 329957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BODRUMLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apeks bulucular, Apikal sızdırmazlık, Endodonti, İrrigasyon solüsyonu, Kök kanal tedavisi, Radyoopasite, Yüzey gerilimi, Apex locators, Apical sealing, Endodontics, Irrigation solution, Root canal treatment, Radioopacity, Surface tension
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Araştırmamızda Streptokinaz, Baryum sülfat ve Tween 80 (SBT) karışımıyla hazırlanan yeni bir irrigasyon solüsyonunun, konvansiyonel irriganlarla karşılaştırılarak çeşitli özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. SBT, MTAD (Doksisiklin, asit ve deterjan karışımı), NaOCl (Sodyum hipoklorit), CHX (Klorheksidin glukonat) ve Ozonlu suyun yüzey gerilimleri, pH düzeyi, antimikrobiyal etkinliği, radyoopasite seviyesi, yeni nesil apeks bulucuların (Root ZX-mini, Propex II ve Raypex 5) çalışma boyutu güvenirliklerine etkisi, smear tabakasını kaldırmadaki etkinliği ve AH Plus/Gütaperka ve Epiphany SE/Resilon kullanılarak yapılan kök kanal dolgularındakiapikal sızıntı miktarları ölçüldü.SBT ve MTAD?ın yüzey gerilimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). SBT?nin pH değeri nötre yakın ve CHX ile istatistiksel olarak aralarında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). SBT?nin antimikrobiyal etkinliğinin olmadığı gözlenmiştir. Radyoopasite değerlendirilmesinde sadece SBT?nin radyoopak görüntü verdiği diğerlerinin ise opasitesinin olmadığı gözlenmiştir. Kullanılan irrigasyon solüsyonlarının yeni nesil apeks bulucuların güvenilirlikleri üzerinde etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Bununla birlikte kullanılan apeks buluculardan Root ZX-mini ile Propex II?nin çalışma boyutu tespit etme güvenirlikleri arasında istatistiksel farklılık olmamasına rağmen (p>0,05), bu iki apeks bulucu cihaz ile Raypex 5 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir (p0,05). Epiphany SE/Resilon?a göre irriganların apikal örtücülükteki etkileri kıyaslandığında SBT?nin MTAD?dan daha az etkisinin olduğubelirlenmiş ancak diğerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). SBT koronal üçlüde smear tabakasını uzaklaştırmasına rağmen, orta ve apikalüçlüde bu tabakayı uzaklaştırmada yetersiz bulunmuştur.viAH Plus/Gütaperka ve Epiphany SE/Resilon kanal dolgularının sızdırmazlığının karşılaştırılmasında NaOCl, CHX, Ozon ve SBT ile yapılan irrigasyon işleminden sonra istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05).SBT?nin nötr pH?ya ve düşük yüzey gerilimine sahip olması, apeks bulucuların çalışma boyutu tespit etme güvenirliklerini etkilememesi ve radyoopak özelliğinden dolayı endodontide alternatif bir irrigasyon solüsyonu olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare various features of a new irrigation solutioncontaining Streptokinase, Barium sulphate and Tween 80 (SBT) with conventional irrigants.Surface tension values, pH level, antimicrobial efficiency, radiopacity, predictabilityof working length by new generation apex locators (Root ZX-mini, Propex II and Raypex 5)effect on apical leakage of root canal obturation with AHPlus/Gutta-percha and Epiphany SE/Resilon and efficacy of smear layer removal were compared among SBT, MTAD, NaOCI, CHX and Ozonated water apical leakage of root canal obturation.Surface tension characteristics were similar for both SBT and MTAD. pH level was near to neutral for SBT and no difference was found between SBT and CHX for this speciality. SBT showed no antimicrobial activity compared to NaOCl, MTAD, CHX. Regarding the degree of radiopacity, only SBT provided radiopaque image compared to NaOCl, CHX, MTAD and Ozoned water.Irrigation solutions showed no diverse on the measurement of new generation apex locators. Regarding the safety of working length measurements, Root ZX-mini and Propex II showed no statistical differences (p>0.05), however there was difference between those two apex locator and Raypex 5 (p0.05). After use of different irrigants comparison of apical seal of irrigation solutions with Epiphany SE/Resilon, SBT was less efficient than MTAD, however results showed no statistically significant difference amongst the others (p> 0.05). New irrigation solution SBT removed smear layer at coronal third effectively,however it was inefficient at middle and apical thirds.viiiComparing the leakage of AHPlus/gutta-percha and Epiphany SE/Resilon root canal fillings, NaOCI, CHX, Ozone and SBT showed no statistically significant difference (p>0.05). SBT is assumed to be an alternative choice of irrigation due to its neutral pH, low surface tension, having no effect on predictability of working length by apex locators and radioopaque properties.