Yenidoğan servisine yatan 37 haftadan önce doğan prematüre bebeklerin değerlendirilmesi
Evaluation of premature infants born before 37 weeks admitted in neonatal unit
- Tez No: 329966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM CANER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematürite, gebelik yaşı, doğum ağırlığı, respiratuvar distres sendromu, bronkopulmoner displazi, nekrotizan enterekolit, prematüre retinopatisi, intrakraniyal kanama, mortalite., mortalite, Prematurity, gestational age, birth weight, respiratory distress syndrome, bronchopulmonary dysplasia, necrotizing enterocolitis, retinopathy of prematurity, intracranial hemorrhage, mortality.Key Words:Prematurity, mortality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Neonatoloji alanındaki gelişmelerle birlikte çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebekler yaşatılabilmesine rağmen prematürelerin morbidite oranlarında belirgin bir azalma olmamıştır. Bu çalışmada prematüre bebeklerde mortalite ve morbiditenin önemli nedenlerinden olan respiratuar distres sendromu (RDS), bronkopulmoner displazi (BPD), nekrotizan enterokolit (NEK), prematüre retinopatisi , intrakraniyal kanama (İKK), gibi prematürite sorunlarının geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlandı.Bu çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yenidoğan Servisi'ne Ocak 2010 ile Ocak 2012 arasında yatan ve 37 gebelik haftasından önce doğmuş olan 613 prematüre bebek alındı. Bebekler doğum ağırlığına ve gebelik yaşlarına göre gruplara ayrıldı. Bebeklerin 323'ü (%52.6) erkek, 290'ı kız (%47.4) idi. Bebeklerin %63.9'u 1500 gr ve üzerinde, %58.5'i 33 hafta ve üzerindeydi. Bebeklerin 249'unda (%40.6) RDS, 202'sinde (%32.9) prematüre retinopatisi (PR), 137'sinde (%22.3) PDA, 124'ünde (%20.2) BPD, 41'inde (%6.6) NEK, 15'inde (%2.4) İKK tespit edildi. RDS, BPD, PDA, NEK, PR, İKK oranlarının gebelik yaşı ve doğum ağırlığı düştükçe ters orantılı olarak arttığı saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
With the developments in the field of neonatology, survival rates of low birth weight and small for gestational age infants are increased. It has also brought important prematurity-related problems. Aim of this study was retrospectively evaluation of the prematurity problems that are the significant causes of morbidity and mortality such as respiratory distress syndrome (RDS), bronchopulmonary dysplasia (BPD), necrotizing enterocolitis (NEC), retinopathy of prematurity (ROP), intracranial hemorrhage (IH).613 premature infants that are hospitalized in Erzurum Atatürk University Medical Faculty Hospital, Department of Pediatrics, neonatal intensive care unit (NICU) between January 2010 and January 2012 were included in this study. İnfants were divided into groups according to birth weight and gestational age.323 infants were male (%52.6), 290 were female (%47.4). %63.9 of infants were 1500 grams and over, %58.5 were 33 weeks and older. 249 (%40.6) RDS, 124 (20.2) BPD, 41 (%6.6) NEC, 202 (%32.9) ROP, 15 (%2.4) IH were detected in infants. RDS, BPD, NEC, ROP, IH rates were inversely proportional to the decrease of gestational age and birth weight and found to be statistically significant.