Otojen hamstring tendonları ile artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılan hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of the patients: treated with arthroscopic acl recontruction using autogenous hamstring tendons
  1. Tez No: 329965
  2. Yazar: MEHMET KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ EZİRMİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Hamstring, Endobutton, Artroskopik Tamir, Ön çapraz bağ, Hamstrnig tendons, Endobutton, Arthroscopic Repair, Anterior Cruciate Ligament
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kliniğimizde Temmuz 2004-Temmuz 2010 tarihleri arasında otojen hamstring tendonları kullanılarak artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılıp; ulaşılabilen ve takibi yapılabilen 31 hasta çalışmaya konulmuştur. Hastaların preoperatif incelenmesinde anamnez, fizik muayene bulguları, radyolojik değerlendirmeler kullanılarak cerrahi tedavi endikasyonu konuldu. Fizik muayenede Lachman, ön çekmece ve pivot shift testleri uygulandı. Radyografik tetkik olarak direk grafi ve MRI istendi. Fonksiyonel değerlendirmeler preoperatif ve son kontrolde Lysholm, International Knee Documentation Committee ve Tegner skorlamasına göre yapıldı. Vakalarımızın hepsinde endobutton-continuous loop yöntemini kullanıldı. Takibe gelen hastalarımızın 5'i (%16.13) bayan, 26'sı (%83.87) erkekti. Ortalama yaş 25.67 (19-36 yaş aralığında) idi. Hastalarımızın 24? ünün (%77.42) sağ dizine, 7? sinin (%22.58) sol dizine müdahale edildi. Hastalar ortalama 21.06 (6?32) ay takip edildi. Olguların ameliyat öncesi ve sonrası yapılan klinik değerlendirmelerinde ameliyat öncesi ortalama 54.16 (aralık :44?64) olan Lysholm skoru son kontrolde 89 idi (aralık: 55?99). Hastaların Tegner aktivite skorları ortalaması preop 5.22, post op 4.70 idi. International Knee Documentation Committee (diz bağları standart değerlendirme formu) sistemine göre, ameliyat öncesi 21 olgu D (%67.74), 10 olgu C (%32.26) olarak saptandı. Ameliyat sonrası yapılan değerlendirmede 14 (%45.16) olgu A, 14 (%45.16) olgu B, 2 (%6.45) olgu C, 1 olgu D (%3.22) grubuna dâhil edildi. Bu veriler ışığında otojen hamstring tendonları kullanılarak yapılan tek demet ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonuçlarımızın tatminkâr olduğunu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, 31 patients who were able to be reached and observed properly, whose anterior cruciate ligament reconstruction using autogeneous hamstring tendons were performed between july 2004 and july 2010 were included. Surgical treatment was indicated when evaluating patients using history, physical examinations, radiological evaluation preoperatively. Lachman, anterior drawer, and pivot shift tests were used in physical examination. For radiographic examination, the direct X-ray and MRI images were asked. Functional assessments were performed in preoperative and final examination according to International Knee Documentation Committee, Tegner and Lysholm scores. Endobutton-continuous loop method was used in all of our cases. 5 (16.13%) of the paients were women and 26 (83.87%) of the paients were male. Mean age was 25.67 (range 19-36). 24 (77.42%) patients were operated on the right knee and 7 (22.58%) patients were operated on the left knee. Patients were observed about 21.6 (range 6-32) months. The clinical evaluation of patients before and after surgery, according to Lysholm score, were 54.16 (range: 44-64) 89 (range: 55-99), respectively. The average Tegner activity scores of the patients, preoperatively was 5.22 and postoperatively was 4.70. According to the International Knee Documentation Committee (knee ligaments standard evaluation form) system, 21 patients (67.74%) were D class , 10 cases (32.26%) were C class, respectively before surgery. In postoperative evaluation, 14 (45.16%) cases were included into Class A, 14 (45.16%) cases were included into Class B, 2 (6.45%) cases were included into Class C, 1 case (3.22%) was included into Class D groups. As a result, single bundle anterior cruciate ligament reconstruction results using autogenous hamstring tendons were found to be satisfactory.