Topikal negatif basınç uygulaması (tnb) ile fiziksel flep geciktirme yöntemi: Tavşanlarda deneysel çalışma
Physical flap delay technique using topical negative pressure: An experimental study with rabbits
- Tez No: 329967
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ENVER AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Topical Negative Pressure, Delay, Surgical Delay, Vacuum, Negative pressure Wound Therapy, laser Doppler Imager
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Flep uygulamaları plastik ve rekonstrüktif cerrahide önemli bir yer tutmaktadır. Flep kaybı, morbidite ve mortaliteyi arttırdığı gibi, yatış süresi ve maliyeti de arttırmaktadır. Flep nekrozunu engellemede bilinen ve kabul gören en etkili yöntem cerrahi geciktirme tekniğidir. Klasik cerrahi geciktirme tekniği; flebin uzun kenarlarının kesilip, kısa kenarların korunmasıyla oluşturulan kontrollü iskemik ortam ile kan akımının ve iskemiye toleransın arttırılmasıdır. Cerrahi geciktirme yönteminin operasyon öncesi ek bir cerrahi işlem gerektirmesinden dolayı hastalar operasyondan vazgeçebilmekte hekim de tek seanslı serbest doku nakillerine yönebilmektedir.Cerrahi geciktirme dışında flep kaybını engellemek için fiziksel, farmasötik-kimyasal etki ve bunların kombinasyonu olan değişik invazivnoninvaziv yöntemler denenmiştir. Fakat fleplerde nekrozu engellemek için hala ideal bir yöntem bulunamamıştır.Bu çalışmada topikal negatif basıncın anjiyogenetik etkisinden faydalanarak fiziksel yolla noninvaziv bir geciktirme işlemi yapıldı. Tavşanlarda deri flebi planlan alanın tam ortasına 7 gün boyunca negatif basınç uygulanarak bir çeşit geciktirme yöntemi oluşturuldu. Daha sonra bu yöntem hiçbir işlem uygulanmayan flep grubu ve cerrahi geciktirme uygulanan flep grubu ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Flaps are the mainstay of reconstructive surgery. Pedicle or free flaps are used in the daily routine in surgical practice. As the surgeons perform flaps, some restrictions in flap surgery have been faced and overcome, for centuries. Flap necrosis is the main draw back in flap surgery. Flap loss leads to morbidity, mortality and increased treatment costs.Flap delay is the most efficient and satisfactory procedure to increase the flap survival. Ischemia induced by incisions around the flap and ischemic preconditioning has been the main mechanism of flap delay increased resistance to ischemia. Although the flap delay procedure promises safer flap transfers, 2 stage procedures is not favored by some patients. Some other studies have been held to mimic the effects of delay procedure without surgery. However, none of them have been as efficient as delay procedure. In an attempt to develop a new strategy of flap delay using TNP this study was conducted. Rabbits were submitted to topical negative pressure prior to flap elevation and the necrosis rates and other parameters were compared to control and surgical delay groups.Flap necrosis rates have been found to be lower in negative pressure group and surgical delay group. Moreover perfusion, vascularity and contrast uptake results were all higher in negative pressure group.VIIIThese results suggest that topical negative pressure is a promising alternative to surgical delay. The surgical procedure is in one stage and the effectiveness is not less than surgical delay. It decreases the treatment costs.