Sıçan torasik aortunda endotelin-1 (et-1) ile indüklenen endotel disfonksiyonunda poli(adp-riboz) polimeraz (parp) yolağının rolünün fonksiyonel ve yapısal olarak incelenmesi
Functional and structural investigation of the role of poly (adp-ribose) polymerase (parp) pathway on endothelin-1 (et-1)-induced endothelial dysfunction in rat thoracic aorta
- Tez No: 330022
 - Danışmanlar: PROF. DR. ARDA TAŞATARGİL
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
 - Anahtar Kelimeler: Endotel disfonksiyonu, endotelin-1 (ET-1), Poli (ADP-Riboz) Polimeraz (PARP), Endothelial dysfunction, endothelin-1 (ET-1), poly(ADP-ribose) polymerase (PARP)ktir
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, sıçan torasik aortunda endotelin-1 (ET-1) ile indüklenen endotel disfonksiyonunda Poli (ADP-Riboz) Polimeraz (PARP) yolağının rolünün fonksiyonel ve yapısal olarak araştırılması amaçlanmıştır. Vasküler reaktiviteyi değerlendirmek amacıyla izometrik gerilim çalışmaları yapılmış ve fenilefrin ve potasyum klorür ile kasılma yanıtları yanı sıra asetilkolin ve sodyum nitroprussid ile gevşeme yanıtları kaydedilmiştir. Torasik arter halkalarının ET-1 (10-3 M, 18 saat) ile inkübasyonu sonrası endotel bağımlı bir vazodilatör olan asetilkolin yanıtında anlamlı bir inhibisyon saptanırken, endotel bağımsız bir vazodilatör ajan olan sodyum nitroprussid ile indüklenen gevşeme yanıtı anlamlı olarak değişmemiştir. Ayrıca, ET-1 inkübasyonu sonrası torasik arter halkalarında fenilefrin ile indüklenen kasılma yanıtları artmıştır. Endotelin-1?in oluşturduğu bu etkilerin mekanizmasını araştırmak için, halkalar ET-1 ile tek başına ya da antioksidan enzim polietilen glikol?superoksid dismutaz (PEG-SOD, hücre içi geçirgen süperoksid anyon süpürücü, 41 U/ml) ve NADPH oksidaz inhibitörü Apocynin (300 µM) ile birlikte veya poli (ADP-riboz) polimeraz inhibitörü PJ34 (3x10-6M) ile 18 saat boyunca inkübe edilmiş ve kasıcı ve gevşetici ajanlara verilen yanıtlar tekrarlanmıştır. Bu çalışma, hem PEG-SOD + Apocynin hem de PJ34 inkübasyonunun ET-1 ile indüklenen endotel disfonksiyonunun gelişimini anlamlı bir şekilde önlediğini açıkça göstermektedir. Ayrıca, ET-1?in fenilefrin ile indüklenen kasılma yanıtlarını arttırıcı etkisi PEG-SOD + Apocynin ya da PJ34 inkübasyonu sonrası inhibe olmuştur. Çalışmamızın sonuçları, ET-1?in torasik arter vasküler reaktivitesinde anlamlı bir değişikliğe neden olduğunu ve bu değişikliklerin tümünün torasik arter endotelinde oksidatif stres aracılı DNA hasarı ve poli (ADP-riboz) polimeraz (PARP) yolağının aktivasyonu sonucu ortaya çıkabileceğini telkin etmektedir.
Özet (Çeviri)
daha sonra ekleneceThe aim of this study was to investigate whether activation of the nuclear enzyme poly(ADP-ribose) polymerase (PARP) contributes to the development of endothelin-1 (ET-1)-induced endothelial dysfunction. In order to evaluate vascular reactivity,isometric tension studies were performed in response to vasodilator agents, acetylcholine(ACh) and sodium nitroprusside (SNP), and constrictor agents, potassium chloride (KCl) and phenylephrine (Phe). The results of this study demonstrated that incubation of thoracic artery rings with ET-1 (10-3 M, 18 h) resulted in significant inhibition of response to ACh (an endothelium-dependent vasodilator) while SNP (an endotheliumindependent vasodilator)-induced relaxation was not changed significantly. Moreover, the contractile response to Phe significantly increased in arteries that were incubated with ET-1, compared with controls. To investigate mechanisms of ET-1 action, additional sets of experiments involving rings incubation with ET-1 alone or with addition of polyethylene glycol?superoxide dismutase (PEG-SOD, a cell permeabl superoxide radical scavenger, 41 U/ml) plus apocynin (a NADPH oxidase inhibitor, 300 µM), and PJ34 (an inhibitor of polyADP-ribose polymerase, 3x10-6 M) for 18 hours, and both relaxant and constrictor responses were evaluated again. The findings of our study clearly show that all these co-treatments significantly prevented the development of endothelial dysfunction induced by ET-1. Furthermore, the effect of ET-1 on Pheinduced contraction was significantly inhibited by the concomitant incubation with either PEG-SOD plus apocynin, or PJ34. The results of this study suggest that ET-1causes a significant alteration in vascular reactivity of thoracic artery, and this alteration seems to be via oxidative stress in thoracic artery endothelium with subsequent DNA damage and activation of PARP pathway.