Her2(+) metastatik meme kanserinde lapatinib cevabını predikte eden faktörlerin retrospektif incelenmesi
Predictors of lapatinib responce in her2(+) metastatic breast carcinoma: a retrospective analysis
- Tez No: 330023
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Lapatinib, tedaviye yanıt prediktörleri, trastuzumab direnci, HER2(+) meme kanseri, Lapatinib, predictors of response, trastuzumab resistance, HER2(+) breast carcinoma
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
hazırlanıyorTrastuzumab altında progresyon gelişen HER2(+) metastatik meme kanseri hastalarında, kombinasyondaki sitotoksik ajanı değiştirerek trastuzumab tedavisine devam edilmesi veya diğer bir anti-HER2 ajan olan lapatinib tedavisine geçilmesi gerekir. Her iki seçeneğinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar olmakla beraber; hangi hastada hangi tedavinin seçilmesi gerektiğine dair bir görüş birliği yoktur. Bu çalışmada amacımız lapatinib tedavisi alan hastaların özelliklerini ve tedavi yanıtlarını gözden geçirerek, lapatinibden fayda görecek olan ve erken dönemde lapatinib kullanması gereken hastaları belirleyebilmektir.Bu amaçla HER2(+) metastatik meme kanseri olan ve lapatinib ile tedavi edilen toplam 94 hastanın dosyaları retrospektif olarak değerlendirilmiş, hastaların patolojik özellikleri, aldıkları tedaviler ve tedavi yanıtları, metastaz bölgeleri, labaratuar sonuçları incelenmiştir.Lapatinib tedavisi alan hastalarda tedaviden fayda ile ilişkili bir faktör bulunamadı, yalnızca beyin metastazına kadar geçen süre ile klinik fayda oranı arasında anlamlılığa doğru giden bir ilişki mevcuttu. Progresyonsuz sağkalım (PSK) 9,1 ay olarak hesaplandı. İnvaziv duktal karsinom dışı histolojiye sahip olanlarda ve karaciğer metastazı olanlarda PSK daha kısa idi. Genel sağkalım 22,1 ay olarak hesaplandı. İnvaziv Duktal karsinom dışı histolojiye sahip olanlarda ve beyin metastazı ile progrese olan hastalarda genel sağkalımın daha kötü olduğu görüldü.Lapatinib tedavisine geçilirken histolojik subtip ve metastaz bölgeleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In patients with HER2(+) metastatic breast carcinoma, there are two options after progression on trastuzumab. First one is changing the cytotoxic agent in thecombination and to continue with trastuzumab, the other is changing the treatment with another anti- HER2 agent lapatinib. There are studies in the literature suggesting that both options are effective but there is no consensus on which one or which patient. In this study we aimed to evaluate factors effecting on lapatinib response, to choose patients who will get benefit from lapatinib.Ninety-four patients treated with lapatinib for metastatic breast carcinoma was included in our study. Retrospective data including pathology, treatments and treatment results, metastatic sites and laboratory tests were collected.There were no factors associated with response to lapatinib, but time to first brain metastasis had a trend to significance. Progression free survival (PFS) was 9,1 months. Histologic subtypes other than invasive ductal carcinoma and liver metastasis was inversely related with PFS. Overall survival (OS) was 22,1 months, and patients with histologic subtypes other than invasive ductal carcinoma and who progress with brain metastasis had a worse prognosis. Clinicians should give attention to histologic subtype and metastatic sites when choosing patients for lapatinib treatment.